Aš chce pro své občany zajistit lékařskou péči v německém Selbu

21. 9. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Zhoršující se dostupnost lékařské péče chce město Aš řešit spoluprací s nemocnicí v nedalekém německém Selbu. O možnostech fungování spolupráce jednali představitelé Aše s německými kolegy, nyní budou muset oslovit zdravotní pojišťovny kvůli úhradám poskytovaných služeb.


Projekt by se do budoucna mohl týkat obcí ve sdružení Euregio Egrensis, řekl ČTK starosta Aše Dalibor Blažek (HNHRM).

„Největší problém je rozdíl úhrady plateb za zdravotnické služby, kdy úhrada německou pojišťovnou je podstatně vyšší než českou pojišťovnou. Bylo nám řečeno, že německá strana tuto jednoznačně podporuje - Karl Döhler se jako zemský rada okresu Wunsiedel obrátí na německé pojišťovny s dotazem, jak zabezpečit tuto péči, já se obrátím na české pojišťovny a uvidíme, jestli dokážeme najít nějakou společnou cestu,“ uvedl Blažek.

Pro Aš je prioritou zajistit pro obyvatele péči diabetologa a gynekologa. Po úmrtí jednoho z místních gynekologů zůstala v Aši jediná ženská lékařka, jejíž kapacita je zcela obsazena. Pacientky z Aše už navíc nepřijímají ani gynekologové v Chebu a ženy tak musejí lékaře hledat například až ve více než 50 kilometrů vzdálených Mariánských Lázních. „To v těhotenství může být pro ženy velký problém. Stejně tak i dojíždění seniorů - diabetiků, kteří kvůli receptu musí také urazit desítky kilometrů,“ řekl starosta. Německý Selb je proti tomu od Aše vzdálený jen necelých 10 kilometrů.

Vedení Aše chce do budoucna s německými partnery diskutovat o přípravě společného projektu, který by mohl být financován z evropských peněz. Mohl by se týkat i dalších příhraničních měst v Karlovarském nebo i Plzeňském kraji, které mají s dostupností lékařské péče potíže.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?