Asi pětina pětiletých dětí má problémy s mimovolnými úniky moči

17. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Počet pětiletých dětí, které trápí mimovolné úniky moče, se s každým následujícím rokem snižuje přibližně o 15 procent. Lékařům se ve spolupráci s rodiči daří odstranit tuto poruchu i bez léků...


PRAHA - Mimovolné úniky moče patří v dětském věku k nejčastějším dlouhodobým potížím. Tyto problémy má asi 15 až 20 procent pětiletých dětí. S každým následujícím rokem se počet takto postižených dětí i bez léčebných opatření přibližně o 15 procent snižuje.

Novinářům to řekl primář pediatrického oddělení českolipské nemocnice a předseda Sdružení pro eurézu Josef Gut.

Noční pomočování u dětí starších pěti let lze považovat za patologický jev. Při denních únicích je touto hranicí věk tří až čtyř let. Rodiče by se měli v těchto případech obrátit na pediatra.

Lékař může jednoduchým vyšetřením zjistit, zda příčinou problému není infekce nebo porušení funkce močového měchýře či ledvin vyžadující urologickou léčbu.

Drtivá většina případů nočního pomočování je však způsobena tím, že ještě nedozrálo spojení mezi mozkem dítěte a jeho močovým měchýřem. To lze ovlivnit správným přístupem a pokud se to nepodaří, tak lékem.

Nejprve by rodiče měli zavést správný pitný režim pro dítě, což však neznamená, že by dítě nemohlo dostat večer napít. Je možné také dítě v noci budit, aby se vyčůralo. Nepodaří-li se problém zvládnout, může lékař doporučit používání zařízení, které zvoněním reaguje na vlhkost.

Lékař může ordinovat hormonální lék, který upraví rytmus tvorby moči v těle dítěte. V normálním případě si lidské tělo začne potřebný hormon vyrábět v určitém věku samo.

Noční počůrávání neohrožuje tělesné zdraví dětí, ale vyvolává v nich pocit zahanbení, méněcennosti a stává se rodinným problémem. Podle Guta v posledních desetiletích se naštěstí změnil přístup pediatrů a pomočování není považováno za psychickou poruchu.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?