Asistované reprodukci chybí právní úprava nakládání s embryi

12. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři, kteří se zabývají asistovanou reprodukcí, postrádají právní úpravu nakládání s takzvanými odloženými embryi. To jsou embrya zamražená po cyklech asistované reprodukce, kdy ženy otěhotní a dále se k nim nehlásí...


ČESKÉ BUDĚJOVICE -

Podle vedoucího lékaře českobudějovického Sanatoria ART Zdeňka Mayera jde nejen o odborný, ale i etický a morální problém, s nímž se potýká všech 16 center asistované reprodukce v republice.

„Zatížení prodlouženým skladováním 'opuštěných' embryí přináší i ekonomické problémy. Na druhé straně část rodičovských párů dá souhlas s jejich likvidací, když nejsou dost dobře poučeny o možnostech jejich dalšího využití. V prvé řadě se nabízí využití (zamražených embryí) k vědeckým a výzkumným účelům, například k získávání kmenových buněk určených k reparaci postižených orgánů,“ řekl Mayer.

Odpovídající právní úpravu těchto otázek nelze podle něj nalézt ani ve státech Evropské unie. Přitom mimotělní oplodnění, při němž je oplodnění vajíčka za přísně stanovených podmínek provedeno uměle v laboratoři a embryo pak zavedeno zpět do dělohy matky, je jediným řešením pro nechtěně neplodné páry. Těch je

zhruba 20 procent, přičemž podle statistik v příčinách neplodnosti mají muži mírnou převahu.

Česká populace stárne a podle některých prognóz by při současné úrovni porodnosti za 2000 let nebyl na planetě Zemi ani jeden Čech, Moravan či Slezan. Mayer připomněl, že podle dostupných údajů je k reprodukci českého národa potřeba průměrně 2,1 narozených dětí na matku, aktuální údaj je však 1,17.

Českobudějovické Centrum asistované reprodukce - sanatorium ART, jediné zařízení s kompletními službami v rámci mimotělního oplodnění v Jihočeském kraji, má na svém kontě již 570 narozených dětí. Další stovka jeho pacientek narození potomka očekává. Centrum zahájilo činnost počátkem ledna 2000.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?