Asociace krajských nemocnic chce posílit své postavení

15. 6. 2011 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Asociace krajských nemocnic, která vznikla loni v prosinci a sdružuje zdravotnické organizace zřizované kraji, chce dosáhnout toho, že bude zastupovat subjekty, jejichž výkony tvoří polovinu všech zdravotnických výkonů v zemi.


Měla by tak silnou pozici při vyjednávání se zdravotními pojišťovnami, řekl ČTK místopředseda Asociace krajů ČR a hejtman Vysočiny Jiří Běhounek. Asociace nyní zahrnuje 52 nemocnic a zařízení následné péče, což je méně než mají obdobná sdružení.

„Zatím se nám podařilo stát se součástí dohadovacích řízení se zdravotními pojišťovnami stejně jako další asociace tohoto typu,“ uvedl Běhounek.

Krajská zdravotnická zařízení jsou většinou také členy jiných sdružení, patří do Asociace nemocnic ČR (ANČR), která sdružuje kolem 80 zařízení, nebo Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN) zastupující 129 nemocnic a dalších zdravotnických zařízení. Vliv zdravotnických subjektů zřizovaných kraji je proto značný.

Asociace krajských nemocnic zatím nesdružuje všechna kraji zřizovaná nebo vlastněná zdravotnická zařízení, všechny kraje jsou v ní ale nějakým subjektem zastoupeny. „Užitečné to bylo například v době akce lékařských odborů Děkujeme, odejděte a i jindy si navzájem vyměňují informace,“ řekl Běhounek.

Podle hejtmanů by nová asociace mohla zastupovat nemocnice i s více než polovinou vykázaných zdravotnických výkonů. Měla by tak na trhu dominantní postavení. „Rádi bychom také vedli větší diskusi s ministerstvem zdravotnictví, ministr Leoš Heger s námi zatím příliš nekomunikuje,“ uvedl Běhounek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?