Asociace nemocnic se kvůli rušení lůžek obrátí na ÚOHS i na soud

9. 11. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN) se kvůli chystaným výpovědím smluv zdravotních pojišťoven s nemocnicemi obrátí na antimonopolní úřad (ÚOHS) i na soud. ČTK to řekl právník AČMN Stanislav Fiala.


Na vypovězení smluv se minulý týden shodly zdravotní pojišťovny s ministerstvem zdravotnictví, výpovědi začnou rozesílat v prosinci. Nové smlouvy mají rušit nadbytečná lůžka. Na ÚOHS se kvůli tomuto kroku chtějí obrátit také hejtmani.

Rada AČMN dnes o krocích, které chystá v souvislosti s výpověďmi smluv, hovořila na svém zasedání, které skončilo v podvečer. „AČMN se rozhodla podat podnět k úřadu pro hospodářskou soutěž na nedovolené soutěžní jednání zdravotních pojišťoven a ve stejné věci se obrátit i na soud s návrhem na ochranu proti takovému jednání,“ řekl Fiala.

Zdravotní pojišťovny podle memoranda, na němž se dohodly s ministerstvem zdravotnictví, vypovědí do konce letošního roku smlouvy všem nemocnicím a celý příští rok budou jednat o smlouvách nových. Cílem je zrušit 10.000 nadbytečných lůžek, přesměrovat péči do ambulancí a z uspořených peněž umožnit nemocnicím zvýšit platy zdravotníkům. V ČR bylo na konci loňského roku kolem 62.000 nemocničních lůžek.

Fiala už dříve uvedl, že se rušením lůžek nic neušetří, protože nemocnice nejsou placeny podle jejich počtu. Neušetří se podle něj nic ani rušením malých nemocnic, které běžnou péči poskytují levněji než velká zařízení. Fiala připomněl, že ministerstvo řídí třetinu lůžkové kapacity, ve svých zařízeních může lůžka rušit i bez memoranda. Podle Fialy je zřejmě cílem zrušit lůžka v regionech, tam ale jsou za nemocnice odpovědné kraje.

Na ÚOHS se kvůli rušení lůžek chtějí obrátit také hejtmani. Dohoda ministerstva zdravotnictví se zdravotními pojišťovnami podle nich „nese znaky kartelové dohody“.

Naopak Rada Sdružení soukromých nemocnic ČR memorandum o restrukturalizaci a redukci lůžkového fondu vítá. Podle ředitele sdružení Vladimíra Drvoty je nynější stav nevyhovující a brání vyšší efektivitě při poskytování zdravotní péče. „Stávající struktura lůžkových zdravotnických zařízení v ČR je anachronická, neodpovídá potřebám ČR a zatěžuje veřejné finanční prostředky v oblasti zdravotnictví zbytečnými náklady,“ uvedl Drvota v usnesení, které dnes zaslal ČTK.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?