Asociace nemocnic trvá na odchodu Součkové, pokud nevyřeší krizi

28. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Asociace českých a moravských nemocnic trvá na tom, aby ministryně zdravotnictví Marie Součková odstoupila z funkce, pokud nezajistí nemocnicím podmínky k jejich fungování...


PRAHA -

Asociace to uvedla v prohlášení, které zaslala ČTK. Podle asociace je situace ve financování zdravotní péče kritická a platební neschopnost pojišťoven, nemocnic, lékáren a dalších poskytovatelů péče již ohrožuje pacienty.

„Mimořádný krok vlády k oddlužení zdravotních pojišťoven a nemocnic by byl krokem pozitivním, kdyby nebyl mařen protichůdnými kroky ministryně zdravotnictví Marie Součkové,“ uvádí asociace v prohlášení. Podle něj rozhodnutí ministryně o

snížení úhrad pojišťoven postihne nemocnice ještě letos.

Toto „poškození“ přesahuje pak částku, kterou chce vláda vydat na oddlužení, píše se v prohlášení. Kabinet schválil vydat krajům na srovnání dluhů nemocnic 3,4 miliardy korun. Do konce roku mají dostat 2,7 miliardy, zbytek v příštím roce.

Asociace odmítá hradit schodek v rozpočtu z nezdravotnických činností nemocnic. Je také proti rušení ambulancí a snižování nákladů na léky a zdravotnický materiál, jejichž spotřebu musejí zdravotnická zařízení regulovat.

„Rovněž odmítáme nabídku na úsporu nákladů tím, že ošetříme pouze 90 procent pacientů, neboť není zřejmé, kdo ošetří zbývajících deset procent,“ uvádějí představitelé asociace.

Situaci v příštím roce vidí zástupci nemocnic ještě černěji. Zvýšení spotřební daně a změny v dani z přidané hodnoty, rozšíření platové soustavy z 12 na 16 tříd a dorovnání třináctého a čtrnáctého platu z 50 na 100 procent zvýší podle nich náklady nemocnic o více než deset procent.

Ministryně zdravotnictví čelí kritice již několik měsíců. Její odstoupení požadují lékaři, nemocnice i hejtmani. Premiér Vladimír Špidla Marii Součkovou odvolat nehodlá, řekla mluvčí kabinetu Anna Veverková.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?