Asociace nemocnic: Vláda by měla oddlužit i městské nemocnice

8. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle vedení Asociace českých a moravských nemocnic by vláda měla poskytnout finanční pomoc i městským nemocnicím. Uvedl to ředitel kanceláře asociace Luděk Hajíček...


BRNO/PRAHA -

Pokud vláda oddlužuje pouze nemocnice, které spadají pod kraje, není to podle něj spravedlivé. Vláda svým chováním finančně poškozuje všechny nemocnice, proto by se oddlužení mělo týkat i ústavů městských, podotkl.

Oddlužení pouze krajských nemocnic podle Hajíčka nemá reálný základ. Škrt části dluhů z minulosti si kraje vynutily na vládě s tím, že stát je odpovědný za dluhy ústavů, jež na regiony letos převedl. To je ale jen půl pravdy, poznamenal Hajíček.

Vláda podle něj zkomplikovala situaci všech zdravotnických zařízení tím, že rozhodla o zvýšení platů pracovníků ve zdravotnictví, aniž by nemocnicím vyrovnala náklady, které jim kvůli tomu vzrostly.

„Zdravotní pojišťovny způsobily nemocnicím druhotnou platební neschopnost, chování státu ale prvotní,“ podotkl Hajíček.Ministerstvo se podle něj původně zavázalo, že nemocnice budou mít podíl ze zvýšeného výběru pojistného. Ministryně Marie Součková ale potvrdila, že s tím počítá i nadále.

Asociace nemocnic se však podle Hájíčka rozhodla jednat na vlastní pěst přímo s pojišťovnami o možnostech zvýšených plateb v příštím roce. „Ministerstvo vlastně nepotřebujeme. Prokázalo, že je na nic a celému systému škodí. My ho musíme vyšachovat ze hry, nebrat je v úvahu a bavit se (přímo) s pojišťovnami,“ uvedl.

Jednání podle něj začala dnes, skončit mají do konce roku. „Teoreticky máme čas do konce února, kdy bude splatná první záloha (za lékařské výkony), ale je lepší znát podmínky už na začátku platebního období,“ poznamenal ředitel. Pojišťovny se

podle něj požadavků asociace nemusejí bát. „Nechceme je přílišnými nároky potopit. To by pak bylo o ničem,“ míní.

V jedné věci se ale členové asociace podle něj dohodnout nedokážou. Spor je o zavedení nového systému úhrad za diagnózu (DRG). Nemocnicím by měl pomoci snížit náklady a zrovnoprávnit poskytovatele - DRG by měl skoncovat s tím, že cena za stejnou léčbu se liší v nemocnicích region od regionu.

Někteří šéfové nemocnic ale tvrdí, že metodika plateb DRG není propracovaná. Podle Hajíčka by se mohla „dopracovat za pochodu“. „O DRG se už tak dlouho mluví, pořád to není vyprecizované a nebude to vyprecizované, dokud se to nespustí,“ dodal.

Z nedávného zjištění vyplynulo, že hospodářská situace městských nemocnic se rapidně liší. Zatímco někde ústavy hospodaří s vyrovnaným rozpočtem nebo jen mírnými ztrátami, jinde stojí před nevyhnutelným zánikem.

Důvodů, proč je situace mezi ústavy stejného typu rozdílná, je podle Hajíčka několik. Své prý sehrává schopnost a předvídavost nemocničního managementu.

Důležitý ale podle něj byl především moment, kdy se začal zavádět paušální systém úhrad závislý na výkonu nemocnice. Kdo do systému vkročil s tím, že

zvýšil výkonnost, tak na to teď doplácí, poznamenal.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?