Asociace vyzývá organizace ke spolupráci na reformě psychiatrie

19. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká asociace pro psychické zdraví vyzývá ministerstvo zdravotnictví a organizace na pomoc psychicky nemocným, aby začaly spolupracovat na reformě psychiatrie. "V případě ČR jde o kvalitu péče a života přibližně milionu občanů...


PRAHA - Česká asociace pro psychické zdraví vyzývá ministerstvo zdravotnictví a organizace na pomoc psychicky nemocným, aby začaly spolupracovat na reformě psychiatrie. Ministerstvo a příslušné organizace by podle ní měly využít zájmu domácích i zahraničních médií o problematiku a pracovat na „co nejrychlejší a nejefektivnější transformaci“.

Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že duševními nemocemi a krizemi trpí více než deset procent populace. „V případě České republiky jde tedy o kvalitu péče a života přibližně milionu občanů,“ míní výkonná ředitelka asociace pro psychické zdraví Andrea Sudihradová. I to je podle ní důvod ke změnám v psychiatrické péči.

Po rozvíření informací o používání klecových lůžek v ČR se o řešení situace začal zajímat prezident republiky a další politici. Zájem o problém omezování českých pacientů rozvířila v Británii reportáž o umisťování dětí do klecových postelí. Českému prezidentovi a premiérovi si stěžovala autorka knih o Harrym Potterovi Joanne Rowlingová. Den poté ministr zdravotnictví přikázal „klece“ v léčebnách zrušit. Prezident jeho krok považuje za unáhlený a pokáral ho. Sešel se i s předními odborníky. Události vyvolaly pochvalné i odmítavé reakce v ČR i v zahraničí.

Také asociace považuje rozhodnutí ministra zdravotnictví za unáhlené. „Ani pan ministr, ani nikdo jiný neuvádí, jakým způsobem se bude přistupovat k pacientům, u kterých se v současnosti o užití umístění do takzvaných klecí uvažuje,“ uvedla Sudihradová.

Připomněla, že v ČR neexistují jednotná pravidla pro použití omezovacích prostředků a jeho dostatečnou a nezávislou kontrolu. Mezi restriktivní opatření patří nejen klecová lůžka s mříží či sítí, ale také kurtování, svěrací kazajky, „samotky“ či silná sedativa. Podle asociace jsou v rozporu s lidskými právy.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?