Ateliér pro mentálně postižené občany

25. 11. 1999 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Rozhovor s výtvarníky Zdeňkem Poláchem a Karlem Parmou

 

Zdravotnické noviny před nedávnem zveřejnily zprávu o výstavě obrazů mentálně postižených pořádané Nada-cí a Společností Duha v prostorách spořitelny Wüstenrot. Za jakých podmínek tyto obrazy vznikají?

Z. Polách: S kolegou Parmou vedeme výtvarný ateliér, který se zabývá terapií mentálně postižených. Právě jsme se z finančních důvodů přestěhovali z jiné budovy, kde byly k dispozici vlastně čtyři místnosti. Nyní má ateliér jen jednu místnost.

K. Parma: Například pro Petra, který k nám dochází již delší dobu, je nové prostředí příliš chaotické, protože je zde ještě méně soukromí než ve starých prostorách. Zřejmě k nám přestane chodit, což je ohromná škoda. On sám říká, že když maluje, potřebuje ze sebe vydat všechno napětí, všechnu energii a uvolnit se. Malování je pro něho jako spojení a boj živlů, boj dobra a zla. A věří, že v obrazu nakonec zvítězí krásné barvy.

V čem spočívají specifika vaší arte- terapie?

Z. Polách: Přístup musí být poněkud odlišný než třeba v keramické dílně, kde se pracuje alespoň podle nějaké koncepce. My malování nechá



  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?