Atmosféra v nymburské nemocnici? Klid před bouří

2. 3. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Klid před bouří. Tak by se dalo pojmenovat aktuální ovzduší v nymburské nemocnici. Město vyslalo do nemocnice ekonoma, který zjišťoval, jak na tom nemocnice je. Od pátku je na místě i účetní, která nahlédne do samotného účetnictví nemocnice.


„Ta provede hloubkový audit nemocnice. Město bude konečně vědět, zda je nymburská nemocnice v plusu nebo v mínusu,“ řekl místostarosta Pavel Fojtík.

Podle místostarosty se shromažďují informace pro zastupitele, kteří určí, jak se bude postupovat dál. „Vypracujeme zprávu a pak zastupitelé rozhodnou. Chceme zjistit, který provoz je v pořádku, který zaostává,“ uvedl Fojtík.

Může se prý objevit i nějaký strategický partner, který by do toho šel s městem, respektive s akciovou společností, kterou město vlastní.

Ve vzduchu visí otazník i nad současným ředitelem Lubošem Zimolou. Zůstane ve funkci i nadále?

„Chci i nadále pracovat v nemocnici, kde je dobrá pracovní atmosféra a kde se dělá dobrá medicína,“ vyjádřil se ředitel Zimola s tím, že na ředitelování nebazíruje

Několik sester z nymburské nemocnice se vyjádřilo k její současné nepřehledné situaci. Město chce začít provozovat nemocnici v průběhu březnu po společnosti Martina Vojtíška Nemocnice Nymburk.

„Je to tu takové ticho před bouří. Nevíme, k nám se moc informací nedostane,“ řekla jedna ze sester.

Oslovené sestry se shodují na oblibě současného ředitele Luboše Zimoly a zároveň dvakrát nemusí chirurga Vladimíra Marka, který na konci loňského roku odešel do nemocnice v Kutné Hoře, podporované Středočeským krajem. O Markovi se mluví v souvislosti s tím, že by se měl do Nymburka vrátit.

„Líbilo by se nám, kdyby ředitel Zimola zůstal, máme ho rádi. Je to vizionář, myslí to s nemocnicí dobře. Má dobrou vůli postavit špitál na nohy. Doktor Marek nám nadává do líných slepic, je arogantní. Děsíme se jeho návratu.

Vždycky, když se něco v nemocnici dělo k horšímu, utekl. Personál ho v oblibě nemá, pacienti naopak ano,“ uvedla jiná ze sester. Vedení města se k výměně ředitele staví opatrně. „Pan Zimola není na programu dne. Nikam neodchází. Je možné, že vznikne například tříčlenné vedení nemocnice, kde Zimola zůstane ředitelem lékařské části. Ekonomickou část však musí vést někdo jiný,“ myslí si místostarosta Pavel Fojtík.

Ředitel Zimola nechce opouštět nemocnici. „Jsem tady 27 let, odcházet nehodlám, chci i nadále nemocnici pomáhat. Jsem loajální s jakýmkoliv vedením, které je rozumné. Neztotožňuji se ale s vedením, které tady kdysi naprosto nehájilo zájmy lékařů.

V minulosti odcházely z nymburské nemocnice celé týmy,“ vrátil se nazpět ředitel Zimola. Otázkou také zůstává, kam by se případně vrátil chirurg Marek, když po jeho odchodu a odchodu jeho kolegů primář chirurgie Jaroslav Verner doplnil tým na kompletní.

„Mám dokonce 6 nových lékařů. Pět z nich je zde na plný úvazek, jedna lékařka na půl úvazku. Čtyři lékaři mají druhou atestaci, dva mají akademický titul Kandidát věd. Z hlediska kvality a vzdělání je tým doplněný. V rezervě mám ještě další dva lékaře, kteří mi pravidelně volají, jestli se neuvolnilo místo,“ vyjádřil se nedávno primář chirurgie Jaroslav Verner. K postupnému předávání nemocnice městu se vyjádřil také současný mluvčí nemocnice Tomáš Cikrt.

„V současnosti probíhá audit, spolupráce běží bez problémů. K dalším výpovědím, pokud vím, nedochází. V nemocnici je klid. Dokonce dnes nastoupil nový primář Gynekologicko - porodnického oddělení, MUDr. Jindřich Koudela,“ vyslovil Cikrt

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?