Audit může systém proplácení poplatků změnit

24. 3. 2009 10:47
přidejte názor
Autor: Redakce
Kraje se sice shodly na sjednocení rozsahu poplatků, systém vracení ale zůstává odlišný. A to i Plzeňském kraji, jehož zpětné proplácení kritizovali i někteří sociální demokraté. „Po ukončení auditu v nemocnicích vyhodnotíme dosavadní etapu výběru poplatků a poté případně zvolíme jiný postup. Tak je vše dohodnuto s Jiřím Paroubkem,“ potvrdila Zdraví.Euro.cz místopředsedkyně Asociace krajů a hejtmanka Plzeňského kraje Milada Emmerová (ČSSD)...


Na jednání Asociace jste se shodli, že se pokusíte sjednotit poplatky. Kdy by k tomu mělo dojít?

Sjednocení poplatků bylo požadováno již dříve. Bylo tím myšleno sjednocení jejich rozsahu, což je v našem kraji 100% splněno.

Zlínský kraj ale narazil na problém se schválením této změny v zastupitelstvu, hovoří se i o tom, že nebudou stačit schválené rozpočty. Co se bude dít potom?

Ano, Zlínský kraj má popsaný problém, což bylo konstatováno. Pan hejtman je nemocen a nebyl přítomen, proto nebyla záležitost dále rozebírána.

Proč nebyl sjednocen způsob proplácení?

Způsob proplácení nebyl tentokrát vůbec diskutován. Každý kraj je v poněkud jiné situaci s počtem a charakterem krajských zařízení, proto úplné sjednocení způsobu výběru není zcela reálné.

Například způsob proplácení ve vašem kraji se nezamlouval některým sociálním demokratům. Jiří Paroubek vám měl dokonce domlouvat, aby došlo k nějakým změnám.

S Jiřím Paroubkem jsem byla osobně o problému jednat v parlamentu spolu s radním a poradcem, takže se svědky. I ti by jistě dosvědčili, že Jiří Paroubek souhlasil s naplněním zásady, stanovené v zákoně: pacient platí, zdravotnické zařízení vybírá. Poté vše schvaluje jedenkrát měsíčně Rada Plzeňského kraje. Je zapojen elektronický systém VIRTUOS, dílo našich informatiků, které získalo letos ocenění na celostátní úrovni v Olomouci. Čím více nemocný zaplatil, tím dříve obdrží finanční dar kraje.

Po ukončení ekonomického a personálního auditu v nemocnicích, který dnes byl zahájen, vyhodnotíme dosavadní etapu výběru poplatků a poté případně zvolíme jiný postup. Tak je vše dohodnuto s Jiřím Paroubkem. Mimochodem, pan ředitel VZP Pavel Horák mne navštívil spolu s naší krajskou ředitelkou VZP paní Šlajsovou. Oba nabídli spolupráci a hlavně konstatovali, že náš kraj vyhověl všemu a není v rozporu se zákonem, tedy, že je prý nejlepší. Podobné hodnocení jsem vyslechla i od ředitelů nemocnic, a to nejen v našem kraji.

Nařídila jste hloubkový audit nemocnic. Co na jeho základě hodláte měnit? Ovlivní výsledky i personální obsazení?

Potřebuji vědět, v jaké ekonomické a personální situaci jsou nemocnice v majetku kraje, a to před případnou transformací na neziskový režim. Paralelně bude prováděna analýza vlastními silami, která bude věnovat pozornost věcné náplni a jejímu plnění v našich krajských zařízení. Požádáme i o údaje z Fakultní nemocnice Plzeň a ostatních zdravotnických zařízení na území kraje. Jinak totiž nejde zařídit účelnou organizační strukturu a tak zabezpečit, aby nedocházelo k plýtvání prostředky, ale hlavně, aby naše krajské zdravotnictví sloužilo obyvatelům v tomto kraji ke zlepšení anebo vyléčení. Pro ně totiž celý systém existuje. Bohužel, předchozí vedení se s tímto problémem nikterak nezabývalo.

Odvolala jste 12 šéfů zařízeních sociální péče. Do dubna jste chtěla mít sehnané jejich nástupce…

V tomto týdnu bude zahájeno výběrové řízení těchto ředitelů. Slib tedy bude naplněn.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?