Audit odkryl vážné chyby na záchrance

5. 11. 2009 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Audit, který si nechalo vypracovat vedení Libereckého kraje po odvolání bývalého ředitele Zdeňka Kubra z funkce ve své příspěvkové organizaci Zdravotnické záchranné službě Libereckého kraje (ZZS LK), odkryl hrubá pochybení.


Právu to řekl radní pro zdravotnictví Pavel Novák (ČSSD) s tím, že na základě auditu provede Liberecký kraj na záchranné službě hloubkovou kontrolu.

Audit se podle něho zabýval obdobím od roku 2007 do srpna 2009 a prověřil 472 smluv, z nichž 36 bylo hodně problematických.

Auditoři uvedli například to, že se neprováděla řádně výběrová řízení podle zákona o zadávání veřejných zakázek, chybí kontrolní systém, uzavíraly se nevýhodné smlouvy pro záchrannou službu, platily nevýhodné pronájmy.

Audit také upozornil na spolupráci ZZS LK se společností Česká sanita, kterou provozuje a vlastní Vladimír Vondráček, jenž na záchranné službě koordinuje dopravu.

Sám Kubr měl spolu s manželkou až do roku 2005, tedy ještě dva roky po nástupu do funkce, v České sanitě také podíl. Firma se podle výpisu specializuje hlavně na dopravní zdravotní služby včetně převozu pacientů s infekčními nemocemi a převoz zdravotnického materiálu.

Podle Nováka má hloubková kontrola upřesnit, jak vysoká částka byla prohospodařena, a naznačil, že může jít až o milióny korun.

Bývalý ředitel Kubr, který ve vedení záchranné služby stál od roku 2003, pochybení odmítl a označil je za nesmyslné.

„Krajské vedení chce ospravedlnit mé nedávné odvolání z funkce. Pokud jsem připravil záchrannou službu o milióny korun, očekávám, že na mě krajské vedení podá trestní oznámení. U soudu pak dostanu šanci, abych se mohl bránit proti lžím, které o mně šíří,“ řekl ČTK Kubr.

Liberecký kraj se zatím v souvislosti se závěry auditu na soud obracet nechce. Kubr naopak pohrozil, že tak učiní sám.

„Neznám přesné výsledky auditu, a tak nedokážu konkrétně reagovat na to, co mně krajské vedení vyčítá. Ale například stará vozidla jsme České sanitě prodávali na základě odhadu soudního znalce. Pokud na mě Liberecký kraj trestní oznámení nepodá, pravděpodobně se na soud obrátím sám kvůli ochraně své osobnosti před pomluvami,“ shrnul Kubr.

Jeho vyjádření komentoval liberecký hejtman Stanislav Eichler (ČSSD) pro Právo slovy, že pokud se Kubr chce obrátit na soud, ať to udělá.

Radní Novák k tomu podotkl: „Nechceme situaci nikterak vyhrotit, ale bude záležet na kontrolním výboru. Pokud zjistí nedostatky, musí podniknout kroky, které mu ukládá zákon.“

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?