Australský Senát schválil protikuřácký zákon, firmy hrozí soudem

11. 11. 2011 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Horní komora australského parlamentu dnes schválila jeden z nejpřísnějších protikuřáckých zákonů světa, který nařizuje tabákovým firmám prodávat cigarety v nevábně vyhlížejících olivově zelených krabičkách bez jakýchkoli reklam a zřetelných názvů značek. Tabákové koncerny jako Philip Morris či British American Tobacco (BAT) již dříve pohrozily, že budou u soudu žádat odškodné v řádu miliard dolarů za omezování svých vlastnických práv. Norma má vstoupit v platnost v prosinci příštího roku.


Schválením v Senátu překonal protikuřácký zákon podle odborníků poslední velkou legislativní překážku, i když novelu musí ještě do dvou týdnů odsouhlasit dolní komora parlamentu.

Na základě novely budou muset být cigarety prodávány v jednotných krabičkách olivově zeleného odstínu, který byl vybrán na základě studie jako nejméně přitažlivý pro kuřáky. Tři čtvrtiny obalu budou pokrývat výrazná grafická varování před zdravotními následky kouření, včetně obrázků rakoviny ústní dutiny či prstů u nohy postižených snětí. Zcela chybět bude naopak logo příslušné firmy a její charakteristické barvy. Název značky bude velikostí zapadat a na všech krabičkách bude vyveden stejným písmem.

„Velké tabákové firmy brojí proti přijetí tohoto zákona od počátku. Chtějí dál prodávat své smrtící výrobky, a my zase chceme omezit poptávku. Takže je zřejmé, že se neshodneme,“ prohlásila australská ministryně zdravotnictví Nicola Roxonová. „Ale nenecháme se zastrašit a přesvědčit, abychom nic nepodnikali jen proto, že tabákové společnosti hrozí, že poženou celou záležitost před soud. Jsme připraveni na to, že podají žalobu,“ dodala.

Firma British American Tobacco (BAT), která je vůdcem na australském trhu, označila nový zákon za protiústavní a oznámila svůj záměr obrátit se na australský nejvyšší soud s žádostí o kompenzace kvůli omezování práva na používání ochranné známky. „Žádná jiná země na světě nezavedla jednobarevné obaly,“ připomněl mluvčí BAT Scott McIntyre.

McIntyre vyjádřil přesvědčení, že novela vytvoří černý trh s tabákovými výrobky, který srazí ceny cigaret, a zvýší tak počet kuřáků. „V budoucnu budou jednotné obaly připomínány jako zákon, který promrhal miliardy dolarů od daňových poplatníků, zavinil nekontrolované rozšíření činnosti organizovaných zločineckých skupin na černém trhu a přivodil zvýšení procenta kuřáků mezi mladými lidmi,“ konstatoval.

Analytikové tvrdí, že se tabákové společnosti obávají, že by jednobarevné krabičky mohly zavést i nově se rozvíjející trhy jako Brazílie, Rusko či Indonésie. Právní experti nicméně předpokládají, že soudní žaloby producentů cigaret neuspějí.

V Austrálii se již dnes prodávají cigarety v krabičkách s varovnými obrázky znázorňujícími následky kouření. V zemi jsou rovněž zakázány reklamy na tabákové výrobky, kouření ve veřejných budovách a vystavování cigaret na regálech obchodů. V některých australských státech je nelegální kouřit v autě, pokud jím cestuje dítě.

Austrálie chce do roku 2018 snížit počet kuřáků ze zhruba 15 procent populace na deset procent. Zdravotnické úřady uvádějí, že každoročně umírá na nemoci spojené s kouřením na 15.000 Australanů. To stojí státní pokladnu ročně v přepočtu asi 590 miliard korun, v čemž jsou zahrnuty jak výdaje na zdravotní péči, tak snížení produktivity.

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyzvala v roce 2005 všechny země světa, aby zvážily zavedení jednotných obalů cigaret. Podle WHO dosáhl počet pravidelných kuřáků ve světě jedné miliardy, přičemž 80 procent z nich žije v chudých zemích.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?