Australský stát Viktorie povolil jako první v zemi eutanazii

30. 11. 2017 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Australský stát Viktorie včera jako první v zemi legalizoval asistovanou sebevraždu nebo eutanazii. Kontroverzní zákon schválil po dlouhých debatách parlament.


Nevyléčitelně nemocní pacienti budou moci v tomto druhém nejlidnatějším státě Austrálie svůj život dobrovolně ukončit od června 2019. Smrtící látku si budou moci aplikovat sami a pokud toho nebudou schopni, pomůže jim lékař, napsala agentura AFP.

„Jsem hrdý na to, že ústředním bodem rozhodování v parlamentu i v politického procesu se stal soucit,“ komentoval schválení zákona premiér státu Viktorie Daniel Andrews. Parlament o zákoně rokoval přes 100 hodin. Jedno ze zasedání trvalo 26 hodin, jiné se protáhlo na celých 28 hodin.

Zákon je určen pro pacienty se silnými bolestmi a obsahuje 68 pojistek. Nevyléčitelně nemocní, kteří požádají o ukončení svého života, musejí být starší 18 let a musí jim podle odborníků zbývat méně než půl roku života. Všechny žádosti posoudí speciální komise, přičemž několik lékařů musí potvrdit, že dotyčný trpí nesnesitelnými bolestmi a je schopen soudného uvažování.

Eutanazii mezi prvními na světě povolilo v červenci 1996 na krátkou dobu australské Severní území. V březnu 1997 ale federální australský parlament příslušný zákon zrušil.

V Evropě umožňuje asistovanou sebevraždu Německo, Švýcarsko nebo Albánie. Eutanazie, kdy na rozdíl od asistované sebevraždy smí lékař pacienta na jeho žádost přímo usmrtit, je povolená v Nizozemsku, v Belgii a v Lucembursku. V Česku se eutanazie trestá jako vražda a asistovaná sebevražda je trestná pro asistujícího jako účast na sebevraždě.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?