Auto za ledvinu - v Moldavsku kvete obchod s orgány

11. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Špinavý obchod s lidskými orgány vynesl Moldávii do novinových titulků. Obyvatelé musejí vyžít v průměru s necelými 30 eury měsíčně, a tak nouze dožene mnohé Moldavany k prodeji ledviny v přepočtu za 3000 eur...


MENSIR (Moldavsko)/MOSKVA -

Mladý rolník Feodor Placenzev podlehl vidině dobře placeného místa, která ho nalákala do Turecka. Teprve na místě mu jeho známí prozradili, že nemají zájem o jeho práci, nýbrž o jeho ledvinu. Zaslepen vyhlídkou na peníze Feodor souhlasil s operací - dnes svého rozhodnutí hořce lituje.

V rodné vesnici Mensir u hranic s Rumunskem se Feodor protlouká životem díky pár kusům dobytka. Před kameramanem ruské televize si vyhrnul obnošený vlněný svetr až po ramena. Dvaceticentimetrová jizva je to jediné, co mu po ďábelské transakci zbylo.

Za peníze si koupil ojetý vůz Opel Kadet, který o pár dnů později naboural k odpisu. Bolestivé pnutí v břiše pokaždé, když nese prasatům do chlívka hrnec s krmením, mu ale den po dni připomíná jeho lehkomyslný skutek.

Osud Feodora Placenzeva sdílejí stovky nebo dokonce tisíce lidí v Moldavsku. Přesná čísla nikdo nezná. Velký kšeft ale mají z obchodu s orgány jiní. Prodej dárcovské ledviny bohatému cizinci údajně vynáší 50.000 eur a více. Operace se často provádějí v Turecku. Ale i v Německu, kde je obchod s orgány zakázán stejně jako v Moldavsku, se prý transplantují koupené ledviny.

Ve své vsi není Placenzev zdaleka jediný, kdo obětoval část těla snu o lepším životě. Soused Nicolae Burdan toužil po vlastním domě pro sebe a svou rodinu. Za dřevěnou chalupu a trochu krmení pro krávu a prasata se vzdal ledviny. Jeho manželka s tím byla srozuměna. „Naše děti by měly mít konečně možnost vejít do vlastního domu,“ řekla ruské televizi NTV.

Cena za splnění životního snu byla ale příliš vysoká. „Nevěděla jsem, že ta operace mého muže tolik oslabí,“ říká paní Burdanová. Od lékařského zákroku v Turecku stojí otce rodiny jeho práce v hospodářství stále větší námahu. „Lituji, že jsem se vzdal ledviny. Něco takového už bych nikdy znovu neudělal,“ říká Nicolae Burdan dnes.

V ubohých moldavských vesnicích, kde se stěží najde kamenný dům nebo vyasfaltovaná silnice, mají „nákupčí orgánů“ snadnou práci. Na policejním videozáznamu je zachycen mladý lékař Dumitru z hlavního města Kišiněva. Na vesnických diskotékách oslovuje vrstevníky, slibuje jim bohatství a životní štěstí. „Člověk druhou ledvinu vůbec nepotřebuje, to je jen rezerva,“ na tuto vějičku láká své oběti.

V západní cizině, kde jsou ledviny nejžádanějším orgánem k transplantaci vůbec, musejí pacienti zaplatit ilegálním obchodníkům s orgány 100.000 eur za to, aby jim mimo pořadí na dlouhé listině čekatelů byl transplantován nový, zdravý orgán.

Zvěsti o nezákonných prodejích vlastních orgánů kolují i v dalších zemích bývalého Sovětského svazu, jako jsou Bělorusko a Ukrajina. V novinách se opakovaně objevují také články o nic netušících obětech, které byly uspány narkotiky a pak se probraly v turecké nemocnici bez ledviny. Důkazy pro takové hororové historky ovšem neexistují.

ČTK/DPA

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?