Aventis: Nabídka Sanofi na převzetí je nízká

27. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Francouzská firma Sanofi-Synthélabo veřejnila záměr převzít většího francouzsko-německého konkurenta Aventis za 47,8 miliardy eur. Šlo by o desátou největší fúzi všech dob a třetí největší ve farmaceutickém sektoru. Aventis však návrh Sanofi odmítla jako nevyhovující a analytici soudí, že obě firmy čeká dlouhý souboj...


Francouzská farmaceutická společnost Sanofi-Synthélabo včera zveřejnila záměr převzít většího francouzsko-německého konkurenta Aventis za 47,8 miliardy eur. Šlo by o desátou největší fúzi všech dob a třetí největší ve farmaceutickém sektoru. Aventis však návrh Sanofi odmítla jako nevyhovující a analytici soudí, že obě firmy čeká dlouhý souboj.

Pro odmítnutí nabídky se kromě představenstva firmy Aventis vyjádřil také šéf dozorčí řady Jürgen Dormann a jeho zástupce Jean-René Fourtou.

Aventis: jsou přesvědčivější scénáře

Sanofi by po převzetí Aventisu zrušil jeho představenstvo a dozorčí radu a nahradil je správní radou. „Představenstvo Aventisu je toho názoru, že vzhledem k průmyslové a sociální logice existují přesvědčivější scénáře,“ řekli zástupci společnosti.

Pozorovatelé tento postoj považují za výzvu dalším farmaceutickým firmám, aby předložily konkurenční nabídky.

„Z pohledu Sanofi má nabídka na nepřátelské převzetí smysl, pro akcionáře firmy Aventis nikoli,“ míní v listu Handelsblatt Markus Manns, který se u společností Union Investment věnuje biotechnologickým a farmaceutickým fondům.

Pozorovatelé míní, že by Sanofi mělo nabídku zvýšit

Sanofi nabízí kombinaci výměny akcií a hotovosti a její nabídka oceňuje Aventis na 47,8 miliardy eur. To je však jen 3,6 procenta nad páteční závěrečnou cenou akcií Aventis.

Nabídka je nízká také podle Holgera Geislera, manažera dceřiné společnosti Deutsche Bank - DWS. Podle obou manažerů má Sanofi ještě dost prostoru a možností, aby svou nabídku navýšila. „V prvním kole nabídka projde jen zřídkakdy,“ dodává Manns.

Ostatně výše nabídky byla předmětem dlouhých diskusí i ve správní radě Sanofi. Ta má na burze hodnotu 42,3 miliardy eur a Aventis 46,3 miliardy eur, ale Sanofi je ziskovější. Její provozní marže, tedy zisk z objemu prodeje, v roce 2002 dosáhla 33 procent. V případě Aventisu to bylo 14 procent, píše agentura Bloomberg.

Proti spojení stojí i odboráři, francouzská vláda je pro

Proti nabídce Sanofi se postavili ostře také odboráři. „Velmi nás znepokojují možné sociální dopady této transakce,“ řekl v deníku Le Monde představitel odborové organizace CGT.

„Sňatek“ by totiž znamenal i propouštění, mimo jiné i proto, aby nová skupina nevyráběla podobné přípravky. Firma Sanofi odhaduje, že náklady spojené s budoucí restrukturalizací přijdou na dvě miliardy eur.

Naproti tomu francouzská vláda se k transakci staví vstřícně, uvedl ministr financí Francis Mer pro agentury. „Francouzská politika bude vyvíjet tlak, protože chce vytvořit národního šampióna,“ tvrdí Geisler. Tento tlak podle něj v příštích dnech ještě zesílí.

Transakce by zřejmě získala i podporu americké vlády, uvedl pro Bloomberg americký ministr zdravotnictví Tommy Thomson.

Sanofi by bylo druhou firmou na světě, za firmou Pfizer

Pokud k převzetí dojde, nová skupina se výší obratu zařadí na druhé místo za americkou firmu Pfizer. Podle výsledků z roku 2002 by společný obrat skupiny Sanofi-Aventis přesáhl 28 miliard eur (firma Aventis vykázala 20,62 miliardy eur, Sanofi 7,44 miliardy eur). Obrat amerického výrobce Pfizer činil před dvěma roky 31,1 miliardy eur.

Sanofi se mimo jiné specializuje na výrobu léků na kardiovaskulární a nádorová onemocnění. Jejími prodejními bestsellery jsou Plavix k léčení trombóz a Stillnox/Ambien proti nespavosti.

Nejznámějšími produkty společnosti Aventis jsou například Allegra k léčení alergií, Taxotere užívaný k léčbě nádorových onemocnění a Delix na snížení vysokého tlaku.

Bára Bublíková, Sabina Kunešová, Hospodářské noviny, 27. 1. 2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?