AVZP chce odstranit diskriminaci z trhu zdravotnických prostředků

24. 11. 2015 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce

Nová Asociace výdejců a prodejců zdravotnických prostředků (AVZP) chce zastupovat registrované výdejny a prodejny zdravotnických potřeb a podporovat dostupnost a kvalitu poskytované péče. Její vznik je reakcí na nepřehlednou situaci, kterou způsobil nový zákon o zdravotnických prostředcích.




„Registrované výdejny zdravotnických prostředků dosud neměly jednotné zastání, což způsobilo, že se dostáváme do situace podstatně složitější, než v jaké jsou takzvaní smluvní výdejci zdravotnických prostředků. Zdravotní pojišťovny totiž běžně uzavírají smlouvy, aniž by požadovaly splnění zákonných požadavků, jako je například potřebné vzdělání personálu. Tento stav považujeme za diskriminační a chceme se zasadit o jeho nápravu,“ popsala motivaci k založení AVZP její předsedkyně Martina Nesvadbová.
Asociace usiluje o seriózní partnerství s veřejnými institucemi i zákonodárci a chce být rovněž partnerem pro jednání s ostatními regulátory. Zároveň bude svým členům sloužit jako platforma pro sdílení praktických zkušeností a znalostí.

Proti nejasnosti zákona

Veškeré činnosti AVZP se budou vztahovat k zákonu o zdravotnických prostředcích, aby se vyřešily nejasnosti, které zákon vyvolal. Jak uvedla mluvčí AVZP Karolína Kroupová, asociace chce ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví a Státním ústavem pro kontrolu léčiv navrhnout přechodná ustanovení v zákoně o zdravotnických prostředcích, aby bylo umožněno bezproblémové fungování výdeje a prodeje zdravotnických prostředků do té doby, než vstoupí v platnost nutné legislativní změny.

Ochrana pacienta

Asociace chce zastupovat nejen segment řádně registrovaných výdejců a prodejců zdravotnických prostředků, ale také zájmy pacientů, pro něž chce zajišťovat maximální kvalitu dostupné péče. „Pokud pacienta bolí zub, jde s takovým problémem za specialistou, kterým je stomatolog. Obdobně je tomu v případě výdeje zdravotnických potřeb. Nesprávný výběr či neodborná aplikace mohou způsobit zhoršení zdravotního stavu kaž dého pacienta,“ upozorňuje Martina Nesvadbová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?