Až 72 % Čechů nepozná padělaný lék

21. 6. 2016 12:04
přidejte názor
Autor: Redakce

Každý měsíc hlásí Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) nový výskyt padělků léků a počet odhalených případů narůstá. Často se jedná o specializované přípravky na předpis, jako jsou antibiotika nebo cytostatika. Nelegální léky mohou obsahovat zdraví škodlivé látky a jejich užití může ohrozit zdraví.




Ukazuje se, že tři čtvrtiny Čechů by padělaný lék nepoznaly. Někteří si dokonce předpisové léky obstarávají přes internet, kde je riziko koupě nelegálního léčivého přípravku nejvyšší. Vyplynulo to z aktuálního průzkumu* Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP). Nelegální léčiva a padělky jsou zrádné v tom, že se tváří jako originální. „Zkopírovat balení není pro padělatele problém. Falešný lék často odhalí až snaha o jeho dohledání podle čísla šarže nebo chemický rozbor, což běžný člověk pochopitelně nemůže udělat,“ uvádí výkonný ředitel AIFP Jakub Dvořáček a dodává: „Právě kvůli ochraně pacientů vzniká systém ověřování léků. Krabičky budou od roku 2018 opatřeny speciálním 2D kódem, který lékárník načte a uvidí, zda je lék pravý.“ Systém by mohli využívat i lidé, kteří si lék zakoupí na internetu. Takto zakoupené léky by pacienti při pochybách mohli donést do lékárny a nechat ověřit jejich pravost. „V tuto chvíli zkoumáme připravenost zdravotního prostředí na zavedení systému a všechny možnosti, jak bychom jej mohli využívat, abychom pacienty co nejvíce ochránili,“ informuje Jakub Dvořáček.
Lékárníkům lidé důvěřují nejvíce. V případě podezření na neoriginální lék by se 70 % z nich obrátilo o radu právě na ně. Další možností, kam by se pacienti obrátili, je ošetřující lékař.
Průzkum pro AIFP provedla v období 28. 4.–3. 5. 2016 společnost IPSOS. Zúčastnilo se jej 518 respondentů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?