Azitromycin pomáhá překonat rezistenci Plasmodií způsobujících malárii

30. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Antibiotikum azitromycin dokáže nejen obnovit účinek protimalarického léku chloroquinu na chloroquin-rezistentního parazita Plasmodium falciparum, ale dokonce umí tento účinek i znásobit...


Vyplynulo to z výsledků druhé fáze klinických testů, které minulý týden ve čtvrtek prezentovala farmaceutická společnost Pfizer.

Zjištěný synergický efekt chloroquinu a azitromycinu je významný i z toho důvodu, že v poslední době často dochází k rezistenci parazita Plasmodium falciparum, který způsobuje malárii, vůči dostupným protimalarickým léčivům a nové léky zatím žádná firma oficiálně nevyvíjí.

Výsledky druhé fáze klinických testů ukázaly, že po 28 dnech užívání chloroquinu zmizely symptomy malárie u 31 procent pacientů, v případě užívání azitromycinu se tak stalo u 38 procent nemocných. Pokud však byly oba léky užívány zároveň, symptomy odezněly u celkem 96 procent pacientů.

Mechanismus synergického působení obou léčiv však není dosud znám. Jak azitromycin blokuje schopnost Plasmodia stát se rezistentním vůči chloroquinu, se stále zkoumá.

Chloroquin je levný a velmi rozšířený protimalarický lék užívaný především v chudých státech. Azitromycin je často preskribované, velmi bezpečné antibiotikum.

Pfizer se jako výrobce antibiotika azitromycinu chystá na třetí fázi klinických testů, které by se mělo zúčastnit na 1200 pacientů z celého světa. Již nyní však společnost uvažuje o tom, že v případě pozitivních výsledků poskytne toto antibiotikum co možná nejvíce pacientům na světě zcela zdarma.

NewScientist.com: Drug synergy boosts malaria treatment**

**

(mka), www.Zdravi.Euro.cz, 30.6.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?