Babiš s Němečkem si kvůli PTC vyměnili otevřené dopisy

4. 4. 2014 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr financí Andrej Babiš (ANO) vyzval ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) a Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP), aby se pokusili napravit situaci kolem Protonového centra Praha. Babiš to napsal v otevřeném dopise, který zveřejnil na webu. Podle Babiše hrozí, že stát bude muset za provoz centra platit asi 15 miliard korun. Podle Němečka je ale realita úplně jiná, než jak ji popisuje Babiš.


Také protonové centrum Babišovo tvrzení odmítá. VZP pak uvedla, že nemůže podat žalobu na ministerstvo zdravotnictví, protože VZP zatím nevznikla škoda. V kauze podle svého ředitele Zdeňka Kabátka činí veškeré možné právní kroky a Babiš zřejmě nemá úplné informace. Případem protonového centra se od loňska zabývá policie, v listopadu obvinila jednoho člověka. Ministr zdravotnictví Němeček doufá, že policie věc řádně prověří.

Babiš pátrá, radí, informuje

Babiš upozorňuje, že smlouvu mezi VZP a centrem podepsal v roce 2006 nucený správce VZP Antonín Pečenka, který byl zároveň zaměstnancem ministerstva zdravotnictví. Pečenka smlouvu uzavřel bez projednání na ministerstvu a bez výběrového řízení, navíc ji hned potvrdil razítkem ministerstva zdravotnictví.

„VZP by tedy měla co nejrychleji (do 10. 4., kdy vyprší promlčecí lhůta) podat žalobu na neplatnost smlouvy u obchodního soudu a současně by měla podat žalobu na ministerstvo zdravotnictví, protože jeho zaměstnanec smlouvu podepsal ve funkci nuceného správce,“ uvedl v dopise Babiš. Ministerstvo by pak podle Babiše mělo podat žalobu na Pečenku.

„Pan Babiš má, bohužel, zase úplně špatné informace. Realita je úplně jiná. Mrzí mě, že když se potkáváme den předtím na vládě, tak že se nezeptá, jak to je, a píše otevřené dopisy. Ta situace je přesně tak, jak pan Babiš požaduje, že by měla být,“ řekl Němeček v Plzni. Podle něj je to věc VZP jako smluvního partnera a ministerstvo jako třetí subjekt do toho nemůže plně vstupovat. Zástupci ve správní radě VZP ho ale informují.

VZP už se dávno soudí

„Vede se tam několik soudních sporů ze strany VZP na neplatnost smlouvy a VZP už se soudí několik let. Za druhé bylo podáno trestní oznámení a orgány činné v trestním řízení vyšetřují pana doktora Pečenku, který podle názoru VZP neoprávněně podepsal smlouvu, kterou podepsat neměl. A za třetí se tam chystá arbitráž ze strany Protonového centra právě proto, že VZP tu smlouvu nechce naplňovat a právně ji napadá,“ uvedl.

Ministerstvo už podle Němečka řeklo, že v okamžiku, kdy orgány vyšetřování dokončí, tak se určitě připojí jako poškozená strana, ale nyní musí čekat. „Chtěl bych velmi apelovat na všechny ministry a ústavní činitele, aby právě v situaci, kdy tam bude arbitráž mezi protonovým centrem a VZP a potažmo ČR, tak aby vážili každé slovo, protože tím oslabují vyjednávací pozici ČR v arbitráži,“ dodal.

Podle VZP, která reagovala rovněž otevřeným dopise, ale zatím nevznikla škoda, kvůli které by pojišťovna měla ministerstvo žalovat. Podle VZP ani nemůže trvat promlčecí doba.

„Smlouva sice jeví známky neplatnosti, ale VZP musí aktivně ochránit své pojištěnce, ale obecně i daňové poplatníky před rizikem vyplývajícím z toho, že případná arbitráž dopadne v neprospěch VZP,“ napsal Babiš. VZP by navíc podle ministra financí a vicepremiéra měla zvážit výměnu advokátní kanceláře, která pojišťovnu ve sporu zastupuje a kterou spoluvlastní exministr spravedlnosti Pavel Němec.

VZP podle Kabátka činí „veškeré právní kroky k obraně svých práv, potažmo tedy i k obraně před vznikem škody na straně veřejných financí“. Podle Kabátka zveřejňování informací o právních krocích znevýhodňuje pozici VZP. Podle předsedy správní rady VZP Jiřího Běhounka VZP všechny kroky, jež navrhuje ministr financí, v minulosti již provedla.

PTC: Babiš nemá dostatek informací

Proti Babišovu dopisu se ohradilo také protonové centrum, není prý pravda, že by státu hrozila platba 15 miliard na provoz centra. Babiš má podle centra nedostatek informací. Centrum v zaslaném prohlášení uvedlo, že jde o boj zdravotnické lobby a že je připraveno bránit se v arbitráži.

Proton Therapy Center je soukromý projekt v areálu Nemocnice Na Bulovce, který využívá pro léčení nádorových onemocnění protonové záření. Jeho vznik si vyžádal náklady ve výši 3,5 miliardy korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?