Bagdád hledá ochranu proti plynům

13. 11. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Irák si objednal u tureckých dodavatelů velké množství léku, který může být použit jako protilátka proti nervově paralytickým plynům. Napsal to americký list New York Times s odvoláním na nejmenované vysoké představitele americké vlády...


New York/Praha -

Irák si podle nich objednal u jednoho tureckého podniku milión dávek atropinu a současně velké množství jednorázových injekcí určených k aplikování látky do nohy. Zatím se neví, jestli již dodávky léku nebo jejich část do Iráku dorazila, uvedl deník.

Pokud chtějí Iráčané použít nervové plyny, budou chtít podniknout kroky k ochraně svých vojáků, ne-li své populace, řekl nejmenovaný americký představitel. „Americké zpravodajské služby se na to soustředí a jsou tím velmi znepokojeny,“ uvedl.

Atropin je v nižších dávkách používán při léčení srdečních chorob. Je však také velmi účinný proti nervově paralytickým látkám jako je sarin nebo VX, které Irák vlastnil a tvrdí, že je zlikvidoval. Americké zpravodajské služby o tom pochybují, dodal list.

Podle bývalého ředitele americké vojenské laboratoře ve Fort Detricku Dava Franze nemůže mít takové množství atropinu smysl pro mírové účely. Stejně tak objednané injekce obsahují pětkrát tolik atropinu, než se podává při srdečních krizích.

Ministerstvo zahraničí se snažilo při jednání s Turky v posledních dvou měsících prodej zastavit. Ankara údajně slíbila se celou záležitostí zabývat a objednávky zkontrolovat, tvrdí New York Times.

Britská zdravotnická organizace Medact včera zveřejnila zprávu, podle níž může mít vojenský konflikt v oblasti Blízkého východu katastrofální následky. Podle lékařů je možné, že v případě použití jaderných zbraní kteroukoliv stranou (včetně Izraele) je možné, že zahynou až čtyři milióny lidí.

„I když dojde jen na chemické nebo biologické zbraně, může zahynout až půl milionu lidí,“ uvádí se ve zprávě, dostupné na internetové adrese medact.org.

Britští lékaři se také obávají, že Saddám zapálí ropná pole a zaútočí na ropné terminály v okolních zemích, což by znamenalo vážnou ekologickou katastrofou.

Hospodářské noviny, 13.11.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?