Bakterie syfilidy se transformovala v mírnější formu, aby přežila

17. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Bakterie syfilidy se v průběhu svého vývoje transformovala ze své původní agresivní formy v mírnější, aby vůbec dokázala přežít. Původní forma syfilidy byla totiž příliš virulentní na svůj úkor. Bakterie způsobovala nakaženým osobám rozsháhlé hnisavé puchýře v obličeji, které navíc doprovázel silný zápach...


Vzhledem ke zohavujícím symptomům tohoto onemocnění bylo vysoce nepravděpodobné, že infikovaný pacient bude šířit nákazu dál. Podle Knella byly tyto příznaky natolik odpuzujícím signálem, že se potenciální sexuální parteři nakažené osobě vyhýbali.

Dalšími symptomy, které zabraňovaly efektivnímu přenášení bakterie, byla úporná bolest kloubů, která dotyčnému pacientovi zabraňovala ve hledání nových sexuálních partnerů.

Důsledkem toho se mnohem snáze přenášely méně virulentní kmeny bakterie, které v průběhu času na rozdíl od virulentních kmenů přežily.

Změny ve virulenci onemocnění u zvířat byly pozorovány již dříve. Poznatek je zřejmě prvním věrohodným příkladem náhlých změn, ke kterým došlo ve vývoji lidských onemocnění.

Rostoucí počet případů syfilis

„Bakterie syfilidy se modifikovala z virulentního onemocnění v relativně mírnou formu za velmi krátkou dobu,“ uvedl doktor Robert Knell. „Dnes je syfilis onemocněním, ale jeho rozšíření v poslední době rychle roste.“

Podle Knella může mít rostoucí počet případů syfilis také vážný dopad na rozšiřování infekcí typu HIV. „Riziko nákazy HIV při heterosexuálním styku s HIV pozitivní soobou je totiý asi třicetkrát vyšší, pokud má dotyčný člověk syfilis,“ dodává britský lékař.

ZDROJ:

Sex disease 'changed to survive'

foto: BBC

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 17.12. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?