Banana bread recept: s klasickým chlebem nemá nic společného, jde o dezert. Zkuste veganský bez mouky

10.11.2025
přidejte názor
banana bread recept
Autor: Shutterstock.com

Banana bread, známý také jako banánový chlebíček, je rychlý a chutný moučník. Kombinace banánů, čokolády a oříšků je opravdu skvělá. Navíc vůbec nevadí, když máte přezrálé banány – čím jsou zralejší, tím je chlebíček lepší. V základním receptu ovšem figuruje mouka, máslo a vejce. Pokud dbáte na zdravou výživu a vyhýbáte se lepku, zkuste připravit veganský banana bread s vločkami.

Příjemným bonusem banánového chlebíčku je to, že se nejedná o nijak složitý recept. Suroviny není ani potřeba šlehat, stačí je jen zamíchat metličkou. Upečený je také poměrně rychle, takže pokud hledáte tip na bleskový dezert ke kávě, zkuste ho. Stačí nechat chlebíček vychladnout a může se hned podávat.

Co se dozvíte v článku
  1. Banana bread recept: klasika s čokoládou
  2. Banana bread recept: zdravý vegan chlebík
  3. Další tipy na výživnější a zdravější banana bread
  4. Banana bread: zdobení a polevy

Banana bread recept: klasika s čokoládou

75 minut
10-12

Ingredience

  • 3 velké zralé banány,
  • 2 vejce,
  • 100 g másla,
  • 100 g třtinového cukru,
  • 200 g hladké mouky,
  • 1 lžička jedlé sody,
  • 1 lžička prášku do pečiva,
  • 1 lžička skořice,
  • špetka soli,
  • 150 g kvalitní hořké čokolády,
  • volitelně hrst vlašských ořechů nebo pekanů.

Postup

  1. Zapněte troubu a nastavte teplotu na 175 °C. Dále si připravte formu na biskupský chlebíček, ve které se bude péct těsto. Vyložte ji pečicím papírem.
  2. V míse rozmačkejte banány na pyré. Čím budou zralejší, tím to bude jednodušší. Poté k nim přidejte vejce a rozpuštěné máslo (vlažné). Vše dobře promíchejte, aby se suroviny propojily.
  3. Do druhé mísy přijdou sypké ingredience – tedy cukr, mouka, jedlá soda, prášek do pečiva, sůl a skořice. Sypkou směs následně postupně vmíchávejte metličkou do tekutých surovin.
  4. Nakonec nasekejte čokoládu na menší kousky a nasypte ji do těsta. Pokud chcete, aby byl chlebíček výživnější, můžete do něj zamíchat ještě nahrubo nasekané ořechy.
  5. Těsto přelijte do formy a dejte ho péct na 40–50 minut do předehřáté trouby. Ke konci pečení zkuste do středu chlebíčku zapíchnout špejli. Pokud bude po vytažení suchá (vyjma rozteklé čokolády), je chlebíček hotový.
  6. Upečený chlebíček vyndejte z trouby a nechte ho ve formě vychladnout. Posléze ho můžete vyklopit a nakrájet na plátky.
Hodnocení
4.9 136x

Banana bread recept

Banana bread recept: zdravý vegan chlebík

65 minut
10-12

Ingredience

  • 3 velké zralé banány,
  • 200 g bezlepkových ovesných vloček,
  • 50 g mletých mandlí nebo vlašských ořechů,
  • 60 ml kokosového oleje,
  • 80 ml rostlinného mléka,
  • 70 g javorového sirupu,
  • 1 lžička jedlé sody,
  • 1 lžička prášku do pečiva,
  • 1 lžička skořice,
  • špetka soli,
  • volitelně hrst nasekaných ořechů nebo hořké čokolády.

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a do formy na biskupský chlebíček dejte pečicí papír. Následně se můžete pustit do přípravy těsta.
  2. Ovesné vločky rozmixujte tak, aby z nich vznikla jemná „mouka“. Vmíchejte k nim mleté mandle nebo ořechy, jedlou sodu, prášek do pečiva, skořici a sůl.
  3. V druhé míse rozmačkejte banány na kašičku. Metličkou poté do banánového pyré vmíchejte kokosový olej, rostlinné mléko a javorový sirup.
  4. Dále obě směsi smíchejte dohromady. Pokud chcete, můžete těsto obohatit ještě hrstí nasekaných oříšků či kvalitní hořké čokolády.
  5. Nalijte těsto do formy a dejte ho péct na 40–50 minut. Ke konci pečení ještě pro jistotu otestujte špejlí, že je chlebíček dobře upečený.
  6. Pokud ano, vyndejte ho z trouby. S vyklopením a krájením ale počkejte až na okamžik, kdy bude úplně vychladlý. Je křehčí než klasický chlebíček s moukou, takže by se mohl snadno rozpadnout.
Hodnocení
4.7 68x

Další tipy na výživnější a zdravější banana bread

Banánový chlebíček sice patří mezi moučníky, ale i základní recept se dá snadno upravit tak, aby byl po nutriční stránce hodnotnější a trochu zdravější. Zkuste třeba alespoň část bílé mouky nahradit celozrnnou moukou, špaldou, rozemletými oříšky nebo najemno rozmixovanými vločkami. Zdravé tuky a minerály se pak dají snadno doplnit posypkou ze semínek a oříšků.

Cukr a sladidla obecně je možné vyměnit za pár lžic jablečného pyré. Banana bread díky němu získá ještě vláčnější konzistenci a ovocnější příchuť. Jestliže potřebujete přidat bílkoviny, vsaďte na rostlinný nebo syrovátkový protein v prášku. Chlebíček bude díky němu i trochu sytější. Špatnou volbou není ani tvaroh nebo bílý jogurt. Počítejte ale s tím, že to může trochu změnit texturu těsta.

Další oblíbeným doplňkem, který se skvěle hodí k chuti banánů a čokolády, je arašídové máslo. Je bohaté na bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny, vlákninu, vitamín E a důležité minerály. Díky vysokému obsahu kalorií a vynikajícím nutričním hodnotám si ho často dopřávají sportovci a nadšenci do cvičení. Arašídové máslo můžete namazat na upečený chlebíček nebo zamíchat přímo do těsta.

Perník recept: hrnkový máte během chvilky, cuketový je zase krásně vláčný. Těsto určitě vylepší ovoce a ořechy
Přečtěte si také:

Perník recept: hrnkový máte během chvilky, cuketový je zase krásně vláčný. Těsto určitě vylepší ovoce a ořechy

Banana bread: zdobení a polevy

Banana bread je sám o sobě opravdu lahodný. Fantazii se však meze nekladou, takže určitě neuděláte chybu, když ho zkusíte ještě ozdobit oříšky, semínky nebo čokoládou. Oblíbenou klasikou je také rozpůlený banán, který se položí na vrch chlebíčku ještě před pečením. Po upečení bude hezky zkaramelizovaný.

Některé hospodyňky připravují na banánový chlebíček polevu, která se nalije na vychladlý moučník a nechá se lehce stéct po okrajích. Nejjednodušší je klasika v podobě rozpuštěné čokolády. Pokud chcete, aby se poleva krásně leskla, zkuste nalámanou čokoládu zalít horkou šlehačkou a vymíchat hladkou emulzi. Následně ji dejte do lednice ztuhnout na dvě hodiny. Poté ji můžete nalít na chlebíček.

Jak si banana bread nejraději dáváte?

  • Jen tak samotný
    0 %
  • S polevou navrchu
    0 %
  • Banana bread nejím
    0 %

Někteří strávníci mají ale raději krémové a našlehané polevy s máslovou chutí označované jako frosting. Na banánový chlebíček se hodí třeba cream cheese frosting, kdy stačí vyšlehat krémový sýr s máslem a moučkovým cukrem. Zajímavá může být i kombinace mascarpone, vanilky a cukru.

Chlebíček s polevou můžete ještě vyšperkovat plátky čerstvého ovoce, sušenými plody nebo kandovanou pomerančovou kůrou. K čokoládě se hodí maliny, borůvky, jahody nebo ostružiny. Smetanové a krémové polevy zase skvěle ladí se svěžími prvky, jako jsou třeba hoblinky čerstvě nastrouhané citronové kůry.

Zdroje: kucharkaprodceru.cz, bbcgoodfood.com, healthline.com, allrecipes.com, delish.com, nih.gov

Kvíz týdne

Kvíz: Uhádnete, jaké nemoci se léčí těmito léky?
1/9 otázek