Barack Obama startuje zdravotní reformu

23. 7. 2009 9:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Jak zdůrazňuje deník New York Times, způsob, jakým se Obama tohoto tématu v příštích několika týdnech zhostí, může zásadním způsobem ovlivnit zbytek jeho funkčního období. Jeho plánu přitom neoponují jen republikáni, ale i konzervativnější demokraté...


Baracka Obamu opouští nadšení veřejnosti, které doprovázelo jeho zvolení. Průzkum, který pro agenturu AP vypracoval institut GfK, naznačuje, že mezi Američany narůstají pochyby, zda prezident dokáže splnit všechny své ambiciózní cíle. Obamu sice stále podporuje 55 procent lidí, mezi dotázanými však roste pocit, že si toho na sebe naložil příliš.

„Má velmi rozsáhlou agendu, kterou chce rychle uvést do praxe. Pokud si nedá pozor, získá pověst parního válce, který dělá věci rychle a ne nutně dobře,“ domnívá se Kenneth M. Duberstein, někdejší politický poradce prezidenta Reagana.

V noci na dnešek Obama vystoupil na klíčové tiskové konferenci shrnující dosavadní půlrok v Bílém domě a představil plánovanou reformu zdravotnictví.

Jak zdůrazňuje deník New York Times, způsob, jakým se Obama tohoto tématu v příštích několika týdnech zhostí, může zásadním způsobem ovlivnit zbytek jeho funkčního období. Jeho plánu přitom neoponují jen republikáni, ale i konzervativnější demokraté.

„Hodně lidí volilo Obamu, protože se chtěli zbavit George Bushe,“ říká Mickey Edwards, viceprezident Aspen Institute a někdejší republikánský kongresman.

„Jevil se jako uvážlivější a přemýšlivější, ale myslím, že návrh jeho reformy zdravotnictví jde dál, než co je veřejnost momentálně ochotná přijmout,“ doplňuje.

Obama musí řešit i další domácí problémy. Nezaměstnanost, která byla v lednu na 7,6 procenta, stoupla v červnu na 9,5 procenta, kde se podle všeho nezastaví. A osm procent plátců hypotéky se opožďuje s platbami o měsíc a více - to je nejvíce od velké hospodářské recese.

Vendula Krumpholcová, E15

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?