Baťova nemocnice odmítá ošetřovat zahraniční pojištěnce VZP

4. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Baťova nemocnice ve Zlíně se stále nedohodla na smlouvě o poskytování zdravotní péče cizincům, kteří jsou smluvními pojištěnci VZP. Zahraniční student či pracovník tak může být ošetřen prakticky pouze v případě ohrožení života.


ZlínBaťova nemocnice se stále nedohodla na smlouvě o poskytování zdravotní péče cizincům, kteří jsou smluvními pojištěnci VZP. Zahraniční student či pracovník tak může být ošetřen prakticky pouze v případě ohrožení života.

Naopak při žádosti o běžné vyšetření se musí obrátit na jiné zdravotnické zařízení, nebo si zákrok, který mu zpětně pojišťovna uhradí, plně zaplatit.

Cizincům přístup nemocnice komplikuje život

Příkladem může být zranění studentky ze Slovenska. „Na lyžařském výcviku si vymkla kotník. Na úrazové pohotovosti Baťovy nemocnice jí lékaři odmítli provést rentgen, který byl nezbytný.

Ačkoliv byla zahraničním smluvním pojištěncem Všeobecné zdravotní pojišťovny, tento zdravotní úkon považovali za nadstandardní a požadovali jeho plnou úhradu. Jednalo se asi o pět set korun. Tolik však dívka u sebe neměla.

Nakonec v bolestech odjela za lékaři do Bratislavy,“ sdělila Anna Ryšavá ze studijního oddělení zlínské fakulty multimediálních komunikací.

V současné době škola jedná s právníky o správném postupu a požadavcích, které si zahraniční studenti mohou v rámci zdravotní péče v České republice nárokovat.

„Ze zákona jsou lékaři povinni pacientům, domácím i zahraničním, evidovaným u jakékoliv pojišťovny, poskytnout takzvanou nutnou a neodkladnou péči. V jaké míře a v jakých konkrétních úkonech, však není nikde blíže specifikováno. Každé zdravotnické zařízení si tak tuto péči vykládá jinak,“ upřesnila Iva Svačinová z cestovního oddělení Všeobecné zdravotní pojišťovny ve Zlíně.

Baťova nemocnice podstatně dražší než jiná zařízení v kraji

Dodala, že Baťova nemocnice si za jednotlivé úkony účtuje až o padesát procent vyšší částky než jiná zdravotnická zařízení v kraji, která s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou smlouvu mají. Baťova nemocnice se zase brání tím, že podmínky ze strany pojišťovny jsou nekorektní.

„Pojišťovna na ošetřování zahraničních pacientů jen vydělává peníze a nemocnice na tom výrazně tratí,“ sdělil ředitel Baťovy nemocnice Jaroslav Přehnal.

Dodal, že představitelé nemocnice se opakovaně snažili nasmlouvat pro nemocnici přijatelnější podmínky, ale pojišťovna to neakceptovala.

„Problém ošetřování zahraničních pacientů je mnohem složitější. Pravdou však je, že řešit by jej měly především pojišťovny,“ doplnil Přehnal.

Zuzana Tarabusová, Zlínské noviny, 4.4.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?