Bayer musí v USA čelit žalobám kvůli nemoci AIDS

13. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Německé farmaceutické společnosti Bayer hrozí další vlna žalob. Podle deníku Wall Street Journal Europe se jedná o pokračování hromadných žalob v USA proti firmám Bayer, Baxter Healthcare, Armour Pharmaceuticals a Aventis Behring...


Renomovaný výrobce podle postižených vědomě prodával léčebné preparáty, umožňující šíření smrtelné nemoci

Düsseldorf - Německé farmaceutické společnosti Bayer hrozí další vlna žalob. Podle deníku Wall Street Journal Europe se jedná o pokračování hromadných žalob v USA proti firmám Bayer, Baxter Healthcare, Armour Pharmaceuticals a Aventis Behring v devadesátých letech. Na koncernech tehdy soudně vyžadovali odškodnění hemofilici. Preparáty firem, které tito pacienti užívali, totiž byly nakažené virem HIV, který způsobuje nemoc AIDS.

Německý koncern se ale zatím nebojí, že by nové žaloby hemofiliků v Kalifornii mohly v dohledné době mít dopad na zisk firmy. „Případné platby kryjí naše pojistky,“ řekl jeden z mluvčích firmy. Navíc zatím nebyla žádná z nových žalob infikovaných přijata příslušným soudem v USA.

Žaloby 6000 osob z let 1996 až 2002 farmaceutické koncerny mimosoudně vyrovnaly odškodným ve výši 600 miliónů dolarů. Bayer tehdy zaplatil 290 miliónů dolarů. Sedm případů přitom podle mluvčích firmy ještě není uzavřeno.

Zatímco se žaloby v devadesátých letech týkaly občanů USA, vyžadují nyní před americkými soudy odškodné občané jiných zemí. Navíc se týkají jiného období.

Poté, co vyšlo najevo, že preparáty z krve s sebou nesou riziko AIDS, povolil v roce 1984 americký úřad pro potraviny a léky (FDA) jejich tepelné zpracování, které mělo viry HIV zničit. Noví žalobci nyní tvrdí, že Bayer po roce 1984 mimo území USA prodával tepelně neošetřené léky a tím riskoval nakažení pacientů. Bayer tvrdí, že jakmile FDA nařídil tepelnou úpravu, okamžitě o její povolení zažádal i v ostatních zemích. V některých ale povolení nedostal hned a musel tak prodávat léky vyrobené podle staré metody.

Z Tchaj-wanu je zatím známých 53 případů infekce AIDS, způsobených preparáty Bayeru. S 49 pacienty se koncern vyrovnal mimosoudně, čtyři jsou neznámí. Čísla za Německo, Itálii a Velkou Británii se nepodařilo zjistit. V případě, že by 21 nových žalobců dostalo stejné odškodné jako pacienti v první vlně, šlo by o dva milióny eur.

(HB, bb), Hospodářské noviny, 12.8.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?