Bayer zvedl ve 2. čtvrtletí zisk o 80 procent

6. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Německý Bayer AG zvýšil ve 2. čtvrtletí provozní zisk meziročně o 80% na 454 milionů eur. Bayer také oznámil, že dosud mimosoudně vyrovnal přes 1200 případů žalob o náhradu škod způsobených jeho preparátem Baycol...


FRANKFURT - Německý výrobce chemikálií a léčiv Bayer AG zvýšil ve druhém čtvrtletí provozní zisk meziročně o 80 procent na 454 milionů eur. To bylo přesto mírně pod odhadem analytiků, kteří očekávali zisk 478 milionů eur. Společnost zároveň potvrdila, že se hodlá držet původního plánu dosáhnout za celý rok dvouciferného růstu provozního zisku proti loňsku.

Tržby koncernu se snížily o 3,3 procenta na 7,3 miliardy eur. Analytici dotázaní agenturou Reuters čekali snížení o tři procenta na 7,28 miliardy eur.

Růst zisku táhla podle očekávání divize agrochemikálií, kde provozní zisk stoupl o 50 procent na 33 milionů eur. Bayer také oznámil, že dosud mimosoudně vyrovnal přes 1200 případů žalob o náhradu škod způsobených jeho preparátem Baycol. Preparát, který měl snižovat hladinu cholesterolu, je spojován zhruba se stovkou úmrtí na celém světě. Bayer čelí celkem téměř 10.000 žalob.

Generální ředitel společnosti Werner Wenning řekl, že zatím neočekává žádné vnější stimuly pro hospodaření firmy. „Proto budeme pokračovat v naší vnitřní restrukturalizaci ještě s větším úsilím, abychom zlepšili naše zisky,“ dodal. Podle něj bude mít společnost ve zbytku roku jen malý prostor pro zvyšování cen svých výrobků. Slabý dolar a vysoké ceny surovin budou naopak výnosy společnosti snižovat.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?