Belgická matka pomohla zemřít nemocnému synovi

22. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Belgická matka se v programu belgické televize přiznala, že v roce 1993 "pomohla zemřít" svému pětiletému synkovi, který trpěl rakovinou v konečném stádiu. Nyní jí hrozí, že bude stíhána pro zabití...


BRUSEL - Belgická matka se včera ve večerním programu belgické televize přiznala, že v roce 1993 „pomohla zemřít“ svému pětiletému synkovi, který trpěl rakovinou v konečném stádiu. Nyní jí hrozí, že bude stíhána pro zabití.

„Udělala jsem to z lásky,“ tvrdí matka

„Žádat lékaře, aby zvýšili dávky morfinu s vědomím, že to urychlí Benjaminovu smrt“, ale současně „to ukončí jeho nelidské utrpení, to nebylo nejlehčí rozhodnutí mého života“, prohlásila Doris Dornéová v rozhovoru pro soukromou vlámskou televizní stanici VTM.

„Bylo to ale nejlepší rozhodnutí, které jsem mohla udělat. Nešlo o žádný úmysl, ale bylo to z lásky ke svému dítěti,“ svěřila se.

Doris Dornéová žije v pobřežním městě Niueport na severozápadě země.

Okamžitě po odvysílání reportáže zahájila prokuratura ve městě Furnes vyšetřování případu.

Belgický zákon o eutanazii na tento případ neplatí

Belgie se přitom stala loni druhou zemí na světě, která po sousedním Nizozemsku uzákonila eutanazii, byť pouze částečně.

Zákon velmi přesně stanoví podmínky, za nichž je možné přistoupit u nevyléčitelně nemocných osob k tzv. asistované smrti. Tento zákon však nedovoluje euthanásii na mladistvých osobách a nemá zpětnou platnost.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?