Beneš předá zkušenosti potřebné pro vedení SÚKL svému nástupci

23. 2. 2012 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Předat zkušenosti a informace potřebné pro vedení Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) chce svému nástupci doktor farmacie Martin Beneš, kterého odvolal ministr Leoš Heger (TOP 09) z funkce ředitele.


Začal už s předáváním úřadu náměstku Jiřímu Demlovi, kterého ministr pověřil vedením SÚKL, než ve výběrovém řízení vybere nového ředitele. Beneš prý zatím neřeší, zda se také přihlásí.

Heger odůvodnil odvolání dlouhodobými rozdílnými názory na lékovou politiku a neshodami ve stylu práce. Odvolací listinu dal Benešovi osobně.

„Pan ministr má právo rozhodnout o odvolání a učinil tak. Já to respektuju a nikterak mi nepřísluší s tím polemizovat,“ řekl Beneš ČTK.

Připomněl, že SÚKL má ve vztahu k ministerstvu zdravotnictví zvláštní pozici, podobně jako třeba policie ve vztahu k ministerstvu vnitra.

„Jsou to úřady, jejichž činnost není definována přímou řídící pravomocí ministra, ale zákony. Policie i SÚKL zajišťují bezpečnost, každý v jiné oblasti. Ministr má svoji představu bezpečnostní autority a SÚKL či policie mohou mít vlastní náhled,“ vysvětlil Beneš, který ale tuto rozdílnost nepovažuje za tak zásadní, aby byla důvodem k odvolání.

Zdravotnická obec kritizovala SÚKL za revizi cen a úhrad, která se z jednoho roku protáhla na čtyři. Beneš k tomu řekl, že ceny byly zrevidovány za jeden rok. Pro revizi úhrad musel SÚKL nejprve vytvořit systém, který tu dosud nebyl, musel získat odborníky a proškolit je.

„A především šlo o komplexní revizi všech léků hrazených z pojištění. To je záležitost, kterou žádný evropský stát nikdy neprovedl, a my jsme v tom průkopníky. Řekl bych, že je to naopak jeden z výsledků, na kterých si zakládám jako na velkém manažerském úspěchu,“ řekl Beneš.

Revize podle něj umožnila to, že zdravotní pojišťovny z téměř 50 miliard korun, které ročně dají za léky na recept i na žádanky, mohou ušetřit devět miliard. „To je taková úhradová skluzavka, jaká se nikdy nikde nepodařila,“ zdůraznil.

Beneš vedl SÚKL od ledna 2007, cení si za pět let práce například také toho, že se podařilo otevřít lékový ústav pacientům. „Mohou se obracet na naše odborníky s problémy, jako podezření na nežádoucí účinky léčiv, padělané léky či problémy s cenami a úhradami,“ řekl.

Beneš považuje za úspěch i to, že se podařilo omezit zneužívání pseudoefedrinových léků na výrobu drog. Připravená legislativa zabrání zneužívání i dalších léků, připravena je také regulace reklamy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?