Beta-karoten neboli E160a(ii) je významné potravinářské barvivo. Jedná se o prekurzor vitamínu A

29. 8. 2024 7:30
přidejte názor
Autor: Depositphotos.com/Zerbor

Už jako malým dětem nám maminky říkaly, že máme jíst mrkvičku, abychom měli zdravé oči. Jedním z důvodů, proč tato zelenina podporuje zdravý zrak, je skutečnost, že obsahuje betakaroten. Nejen v mrkvi se ale tato důležitá látka nachází. V potravinářském a kosmetickém průmyslu se navíc uměle přidává do různých produktů.

Co je to betakaroten?

Co se dozvíte v článku
  1. Co je to betakaroten?
  2. Jak vzniká betakaroten?
  3. Chemické složení a vlastnosti betakarotenu
  4. V čem se betakaroten nachází?
  5. Jaké má betakaroten účinky?
  6. Betakaroten v těhotenství

Betakaroten je organická sloučenina patřící do skupiny karotenoidů, což jsou přirozeně se vyskytující pigmenty v rostlinách. Má výraznou oranžovou až červenou barvu, která je zodpovědná za zbarvení mnoha ovoce a zeleniny, například mrkve, dýně, sladkých brambor a rajčat. Betakaroten je prekurzorem vitamínu A, což znamená, že v těle se může přeměnit na tento důležitý vitamin, který je nezbytný pro zrak, růst, vývoj a imunitní funkce.

Autor: Internet Info

Betakaroten je známý svou antioxidační aktivitou, což znamená, že pomáhá chránit buňky před poškozením způsobeným volnými radikály. Navíc podporuje funkci T-lymfocytů, které jsou klíčové pro obranu proti infekcím. Tímto způsobem betakaroten přispívá k udržení zdravého imunitního systému a ochraně těla před nemocemi. [1, 2, 3, 4]

Jak vzniká betakaroten?

Betakaroten se běžně vyskytuje v rostlinách, houbách a řasách. Jeho produkce lze přitom dosáhnout různými metodami. Je možné jej přímo extrahovat z rostlin, řas a mikroorganismů, ale tato metoda má vysoké náklady a dopady na životní prostředí. Mikroorganismy, jako jsou houby a bakterie, mohou betakaroten přirozeně syntetizovat, což nabízí udržitelnější a nákladově efektivnější způsob výroby.

Dle některých studií může výrazně zlepšit produkci beta-karotenu v mikroorganismech (např. u Rhodotorula glutinis) optimalizace kultivačních podmínek, jako je teplota, pH a rozpuštěný kyslík. Navíc bylo zjištěno, že UV-A záření zvyšuje dlouhodobou produkci beta-karotenu v Dunaliella bardawil, aniž by negativně ovlivnilo růst buněk.

Významnou roli v produkci betakarotenu přitom hraje fotosyntéza. Světlo je základním faktorem, který ovlivňuje syntézu karotenoidů, včetně betakarotenu, protože tyto pigmenty jsou součástí fotosyntetických aparátů a pomáhají při absorpci světelné energie. Proto je obsah betakarotenu vyšší v rostlinách vystavených intenzivnímu slunečnímu záření. [5, 6, 78]

Chemické složení a vlastnosti betakarotenu

Betakaroten je tetraterpenoidní sloučenina, která obsahuje 40 uhlíkových atomů. Její chemický vzorec je C40H56. Molekula betakarotenu je složena ze dvou identických polovin, které jsou symetricky spojeny dvojitou vazbou. Tento lineární konjugovaný systém dvojných vazeb je zodpovědný za výraznou oranžovou barvu betakarotenu, protože absorbuje světlo ve viditelné oblasti spektra.

Betakaroten je rozpustný v tucích, což znamená, že se lépe absorbuje v přítomnosti tuků. Tato vlastnost je důležitá při konzumaci potravin bohatých na betakaroten, protože tuky zlepšují jeho biologickou dostupnost. V těle se betakaroten ukládá v tukových tkáních a v játrech, kde může být přeměněn na vitamín A podle potřeby organismu.

Stabilita betakarotenu je ovlivněna několika faktory, včetně světla, tepla a kyslíku. Při vystavení těmto podmínkám může betakaroten podléhat oxidaci, která vede ke ztrátě jeho barvy a biologické aktivity. Proto je důležité skladovat potraviny a doplňky stravy obsahující jej v tmavém a chladném prostředí, aby se zachovala jejich kvalita.

Kromě toho betakaroten vykazuje izomerii, což znamená, že existují různé formy (izomery) této sloučeniny. Nejčastější formou je trans-betakaroten, který je nejvíce biologicky aktivní. Přítomnost různých izomerů může ovlivnit účinnost a stabilitu betakarotenu v potravinách a doplňcích stravy. [9, 10, 11, 12]

V čem se betakaroten nachází?

Betakaroten se přirozeně nachází v mnoha druzích ovoce a zeleniny. Jeho nejvyšší koncentrace jsou přitom obsaženy v následujících potravinách:

  • mrkev,
  • dýně,
  • sladké brambory,
  • špenát,
  • brokolice,
  • meruňky,
  • papriky (zejména červené),
  • mango,
  • nektarinky a broskve,
  • žlutý meloun (cantaloupe).
Autor: Internet Info

Kam se E160a (ii) uměle přidává?

Toto aditivum je široce využíváno jako přirozené barvivo a doplněk stravy v potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Je přidáván do margarínů a másel, aby zlepšil jejich barvu a obohatil je o vitamín A. Stejně tak mléčné výrobky často obsahují přidaný betakaroten pro zvýšení jejich nutriční hodnoty a zlepšení vizuální přitažlivosti.

E160a (ii) se pak užívá jako potravinářské barvivo také v pekařství a je běžnou složkou i v různých nápojích. Pro zlepšení nutričních vlastností se často přidává do některých zpracovaných potravin, jako jsou polévky a omáčky. Můžete si jej však zakoupit například i v lékárně ve formě kapslí nebo tablet, kde slouží jako zdroj vitamínu A a antioxidantů.

Tato přísada se hojně využívá také v kosmetickém průmyslu. Její schopnost zvyšovat produkci kolagenu a elastinu napomáhá zlepšovat pevnost a pružnost pokožky, čímž přispívá k redukci jemných vrásek. Kosmetické produkty obohacené o betakaroten tak mohou pomoci zlepšit celkový tón a texturu pokožky, což vede k zářivějšímu a rovnoměrnějšímu vzhledu. [13, 14, 15, 16, 17, 18]

Jaké má betakaroten účinky?

Betakaroten hraje klíčovou roli v podpoře zdraví zraku. Jako prekurzor vitamínu A je nezbytný pro správnou funkci sítnice oka, což je kritické pro vidění za šera a udržení zdravého zraku obecně. Nedostatek vitamínu A může vést k noční slepotě a dalším zrakovým problémům. Pravidelná konzumace betakarotenu, zejména z přírodních zdrojů nebo doplňků stravy, pomáhá zajistit dostatečnou hladinu vitamínu A v těle, což je klíčové pro udržení dobrého zraku a prevenci očních onemocnění.

Kromě podpory zraku je betakaroten známý svými silnými antioxidačními vlastnostmi. Antioxidanty chrání tělo před škodlivými účinky volných radikálů, které mohou poškodit buňky a přispívat k rozvoji chronických onemocnění, včetně srdečních chorob a rakoviny. Betakaroten pomáhá neutralizovat tyto volné radikály, čímž snižuje riziko oxidativního stresu a zánětu v těle.

E270 (kyselina mléčná) se vyskytuje v potravinách jako konzervant. Kvašená zelenina s E270 příznivě působí na zdraví
Přečtěte si také:

E270 (kyselina mléčná) se vyskytuje v potravinách jako konzervant. Kvašená zelenina s E270 příznivě působí na zdraví

Dalším významným přínosem betakarotenu je jeho schopnost podporovat zdraví pokožky a imunitního systému. Betakaroten pomáhá chránit pokožku před poškozením způsobeným UV zářením a podporuje její celkové zdraví a vitalitu.

Zlepšuje také elasticitu pokožky a může přispívat k prevenci předčasného stárnutí. Co se týče imunitního systému, betakaroten podporuje produkci bílých krvinek, které jsou klíčové pro boj proti infekcím a nemocem. Tím, že zvyšuje odolnost organismu vůči patogenům, betakaroten přispívá k udržení silného a zdravého imunitního systému.

Může mít ale betakaroten také nějaké nežádoucí účinky? Na to nám odpověděl MUDr. Daniel Petr: „Ano, pokud jej přijmete moc, zežloutne vám kůže. Dlouhodobá excesivní konzumace betakarotenu zvyšuje riziko některých forem rakoviny. Naše tělo betakaroten štěpí na vitamin A a jeho dlouhodobý nadměrný příjem může způsobit bolest kostí, kloubů, padání vlasů a další zdravotní komplikace.

Betakaroten a opalování

Betakaroten také podporuje přirozené opalování pokožky. Při pravidelné konzumaci se ukládá v pokožce, kde přispívá k její ochranné vrstvě a může pomoci snížit citlivost na UV záření. Lidé, kteří konzumují dostatečné množství betakarotenu, často uvádějí, že jejich pokožka získává jemný, zlatavý nádech, který může napomoci rovnoměrnějšímu a trvalejšímu opálení. Tento účinek je však mírný a nenahrazuje používání ochranných opalovacích prostředků.

Navíc betakaroten pomáhá zlepšit regeneraci pokožky po vystavení slunci. UV záření může poškodit kožní buňky a způsobit zánětlivé reakce, což vede k popáleninám a dalším kožním problémům. Díky svým protizánětlivým vlastnostem betakaroten podporuje hojení pokožky a zmírňuje zarudnutí a otoky způsobené slunečním zářením. Kombinace betakarotenu s dalšími antioxidanty, jako je vitamín E a vitamín C, poskytuje pokožce komplexní ochranu a podporu během slunečných dnů.

I když je betakaroten užitečný pro podporu zdraví pokožky a opalování, nikdy by neměl být používán jako náhrada za tradiční opalovací krémy s SPF. Tyto krémy poskytují přímou ochranu před UV zářením, zatímco betakaroten působí více jako doplněk, který zlepšuje celkovou odolnost pokožky. Pro optimální ochranu je nejlepší kombinovat vnitřní ochranu, jako je konzumace betakarotenu, s vnější ochranou prostřednictvím kvalitních opalovacích prostředků. [19, 20, 21, 22, 23]

Konzumujete potravinové doplňky s betakarotenem?

Betakaroten v těhotenství

Betakaroten je považován za bezpečný zdroj vitaminu A pro těhotné ženy. Obecně se přitom doporučuje zajistit dostatečný příjem betakarotenu prostřednictvím stravy v průběhu gravidity, aby se zabránilo nedostatku vitaminu A a s ním souvisejícím případným vývojovým poruchám. MUDr. Daniel Petr k tomu ještě dodává: „Pro těhotné ženy je doporučená denní dávka betakarotenu 2–4 mg denně. Není jej potřeba v těhotenství suplementovat, pokud nastávající maminky chtějí brát nějaké multivitaminy, doporučuji ty určené speciálně pro těhotné.“

Konzumace potravin bohatých na betakaroten během těhotenství může přispět k posílení imunitního systému matky i plodu. Betakaroten jako antioxidant pomáhá chránit buňky před oxidačním stresem a záněty, což může mít pozitivní vliv na celkové zdraví matky a podporovat zdravý vývoj imunitního systému dítěte.

Těhotné ženy by přitom měly získávat betakaroten především z přírodních zdrojů, jako například z mrkve, špenátu, brokolice, dýně a sladkých brambor. Potravinové doplňky obsahující betakaroten mohou být také užitečné, ale je důležité je konzumovat v doporučených dávkách a po konzultaci s lékařem. Příliš vysoký příjem vitamínu A ve formě doplňků může být pro těhotné ženy rizikový, proto je vhodné upřednostňovat přirozené zdroje betakarotenu.

Strava bohatá na betakaroten během těhotenství nejen podporuje zdravý vývoj plodu, ale také přispívá k celkovému zdraví matky. Zdravá a vyvážená strava, která zahrnuje dostatek ovoce a zeleniny, je klíčová pro zajištění dostatečného příjmu všech potřebných živin, včetně betakarotenu. Tento přístup k výživě během těhotenství může pomoci minimalizovat riziko nutričních nedostatků a podporovat optimální zdraví jak matky, tak jejího dítěte.

A pokud jde o to, zda mohou doplňky stravy s betakarotenem konzumovat děti, věc se má dle MUDr. Daniela Petra následovně: „Ano, ale neměly by užívat betakarotenové suplementy. Betakaroten je bezpečný v množství, ve kterém se vyskytuje v potravinách.“ [24, 25, 26]

Zdroje: sciencedirect.com, onlinelibrary.wiley.com, pubs.rsc.org, nzip.cz, bezpecnostpotravin.cz, karger.com, jidonline.org, health.clevelandclinic.org, healthline.com, ods.od.nih.gov, medicalnewstoday.com, link.springer.com

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?