Bez konzultace s lékařem by rodiče s batolaty do bazénů chodit neměli

17. 8. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
..."Děti od tří do šesti měsíců by se měly koupat jedině v malých bazéncích, v nichž se voda v pravidelných intervalech vždy po odchodu jedné skupiny rodičů s dětmi obměňuje. Starší děti do tří let věku by měly navštěvovat pouze separované bazény opět s cirkulací vody, hladina chlóru by měla být nižší," říká MUDr. František Kožíšek ze Státního zdravotního ústavu v Praze...


Liberec - Děti do tří let věku by neměly navštěvovat bazény a koupaliště v běžném provozu spolu s ostatní veřejností, tvrdí hygienici. Jediným místem široko daleko, které možnost odděleného koupání pro rodiče s malými dětmi nabízí, je aquapark libereckého Centra Babylon.

„Děti od tří do šesti měsíců by se měly koupat jedině v malých bazéncích, v nichž se voda v pravidelných intervalech vždy po odchodu jedné skupiny rodičů s dětmi obměňuje. Starší děti do tří let věku by měly navštěvovat pouze separované bazény opět s cirkulací vody, hladina chlóru by měla být nižší,“ říká MUDr. František Kožíšek ze Státního zdravotního ústavu v Praze.

V Babylonu chodí rodiče s malými dětmi od šesti měsíců do čtyř let do aquaparku vždy ráno před zahájením provozu pro veřejnost. „Voda se zde přes noc čistí, a tak do ní jdou rodiče s dětmi jako první,“ říká Martina Pytlounová, jež zde tento typ plavání organizuje třetím rokem. Před rokem přešla z libereckého plaveckého bazénu právě do Babylonu.

Podmínkou návštěvy plavání rodičů s dětmi je podle Martiny Pytlounové konzultace s dětským lékařem. „Chození do bazénu není vhodné pro každé dítě,“ upozorňuje instruktorka, která malé caparty učí ve spolupráci s rodiči nejen nebát se vody, ale také základy plavání. „Na druhou stranu děti, jež k nám chodí pravidelně, jsou otužilejší než ostatní a tím méně náchylnější k onemocnění. Společné plavání také utužuje vztah rodičů a dítěte, posiluje se vzájemná důvěra,“ vysvětluje.

Mezi pravidelné účastníky plavání s dětmi patří také Soňa Rottová z Liberce se svým ročním synem. „Je to velmi příjemné, především proto, že je tam klid, nemusíme se mačkat s ostatními,“ svěřuje se.

LIBOR TAMPIER, Liberecký den, 17.8.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?