Bezdomovci mají svého lékaře

19. 9. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemají u sebe ani občanku, natož tak průkaz pojištěnce, zdravotní péči přesto potřebují. Ostravští bezdomovci se díky městu a Charitě dočkali svého vlastního lékaře. Na jejich operace ale město peníze nemá, a tak vysoké sumy stále platíme z našich kapes...


OSTRAVA -

Do ošetřování bezdomovců, kteří neplatí zdravotní pojištění, zapáchají a nezřídka jsou podnapilí, by se nechtělo ani tomu nejotrlejšímu doktorovi. Na jejich kurýrování navíc lékař nevydělá, ba naopak, a tak ostravští homeless bez kartičky pojištěnce odcházeli z čekáren soukromých praktických lékařů s nepořízenou.

Dlouhé diskuse o tom, že Ostrava potřebuje obecního lékaře, který by se životních ztroskotanců neštítil, jen zviditelňovaly jejich bezvýchodnou situaci. Teď se mohou bezdomovci konečně pochlubit: máme svého doktora! „Ano, jsme schopni zajistit těmto lidem lékaře. Ten funguje na základě smluvních vztahů s Charitou, které město na tento účel finančně přispívá,“ potvrdil místostarosta Zbyněk Pražák, který má pod palcem odbor zdravotnictví.

Následně ovšem vyjádřil obavy, aby se po zveřejnění této informace neseběhli všichni neplatiči pojistného a nedožadovali se například nových zubních protéz. Peníze, kterými Charita na ošetření homeless disponuje, totiž postačí opravdu jen na základní ošetření.

Pokud se tedy bezdomovec dostane například do nemocnice, operaci za něj stejně nakonec zatáhnou daňoví poplatníci prostřednictvím státní kasy. „Ano, tyto situace řeší stát, my nemáme šanci vymáhat úhradu operace po pojišťovně, pokud k ní pacient nemá žádný vztah. Tito lidé nemají často žádné doklady a my předpokládáme, že jsou vedení jako nezaměstnaní a pojištění za ně proto hradí stát,“ vysvětlil mluvčí fakultní nemocnice Štěpán Neuwirth. Dodal, že i člověk, který pojištění neplatí, má samozřejmě nárok na ošetření v případě ohrožení života. Nemocnice jej tedy narozdíl od praktického lékaře, ke kterému lidé chodí s chřipkou, vyhodit nemůže.

(jas) - Region Ostrava, 19.9.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?