Bezpečnostní rada jihu Moravy chce v Brně dvě traumacentra

7. 1. 2009 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Odborníci na bezpečnost a krizové situace si myslí, že v Brně by měla fungovat dvě traumacentra pro léčbu těžce zraněných. Dnes se na tom usnesla Bezpečnostní rada Jihomoravského kraje. Traumacentrum otevřel loni ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) ve Fakultní nemocnici Brno, zároveň status odebral Úrazové nemocnici...


Hejtman Michal Hašek (ČSSD) ho nyní požádá, aby titul nemocnici vrátil, řekl dnes novinářům.

Bezpečnostní rada si kvůli fungování traumatologické péče v regionu nechala zpracovat analýzu. Výzva ministrovi je podle Haška jejím výstupem. „To nejšpičkovější (traumacentrum) má dneska stát ve Fakultní nemocnici Brno-Bohunice, kraj to respektuje a já to také respektuji, protože vláda tam investovala stovky milionů korun,“ řekl Hašek. Podle něj má však Úrazová nemocnice šanci stát se v oboru záložním pracovištěm.

Hašek zdůraznil, že každá z nemocnic leží v jiné části Brna. Fakultní nemocnice Brno má hlavní areál v Brně-Bohunicích a je snadno přístupná z dálnice D1. Úrazová nemocnice zase leží v centru.

„V tak velké aglomeraci, jako je Jihomoravský kraj, kraj Vysočina a část Zlínského kraje, je jasné, že v případě největší mimořádné události bude potřeba Úrazová nemocnice,“ řekl hejtman. Fungování traumatologické péče chce prověřit prakticky letos na podzim, na kdy svolá traumatologické cvičení.

Traumacentrum v Úrazové nemocnici ministr zrušil, protože v bohunické nemocnici se podle něj bude lépe rozvíjet. Traumatologové tam mají zázemí blízkých oborů, například neurochirurgie, nemocnice má také modernější heliport. Ministr původně plánoval zrušit celou Úrazovou nemocnici. Zákonodárci ji ale převedli pod správu Brna. Město ji řídí od ledna.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?