Bezplatné léky na demenci nic neřeší

2. 1. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři jsou totiž podle psychiatra MUDr. Petra Žižkovského omezeni finančním paušálem, který jim "brání" předepisovat větší množství drahých léků. Pokud lékaři rostou náklady na léky...


Ústí nad Labem - Novinka, podle níž bude ministerstvo zdravotnictví od Nového roku částečně proplácet lék na Alzheimerovu nemoc (AN), podle odborníků nic neřeší. Lékaři jsou totiž podle psychiatra MUDr. Petra Žižkovského omezeni finančním paušálem, který jim „brání“ předepisovat větší množství drahých léků. Přípravek na měsíční terapii AN stojí kolem 3,5 tisíce korun měsíčně.

Pokud lékaři rostou náklady na léky, může mu zdravotní pojišťovna podle Žižkovského krátit platby za jeho činnost. Podle jeho mínění bude záležet i na jednání s pojišťovnami.

„Průměrný lékový paušál na tři měsíce a jednoho pacienta činí v tomto oboru v průměru asi 1 tisíc korun. Lék proti AN ale stojí za toto období 10 tisíc korun. Na lůžkovém oddělení je lékový paušál 15 korun na den, zdravotnické zařízení by ale potřebovalo 120 korun,“ dodal psychiatr. Lék ale podle něj v každém případě ulehčí život jak pacientů, tak jejich rodinných příslušníků. Může prodloužit kvalitu života, ale jen při včasném zjištění nemoci a nácviku paměťových funkcí, které se ztrácejí.

Romana Vlčková z koordinační skupiny pro seniory a sociální komise rady města míní, že pokud se nezvýší paušál na tento lék, tak tito pacienti stejně šanci nemají. Nikdo jim totiž lék nepředepíše.

„Samozřejmě, když mají možnost ho brát, viditelně jim pomáhá a oddaluje zhoršení projevů nemoci. Jsou také schopni žít v partnerském vztahu daleko déle, netrpí ani jejich partneři,“ doplnila Vlčková.

AN vede k demenci a k rozkladu osobnosti člověka. Lék by měli dostávat zdarma jen pacienti v počátečním stádiu nemoci. AN trápí hlavně seniory starší 75 let. Lék tuto nemoc nevyléčí, pouze zpomalí období, kdy je pacient odkázán na pomoc druhých. Podle odhadů by mohlo lék dostávat až pět tisíc pacientů, náklady zdravotních pojišťoven se budou pohybovat kolem 50 až 100 miliónů korun. Přípravek bude pacient nejdříve dostávat tři měsíce a pokud se potvrdí jeho účinnost, bude léčba pokračovat. Až nemoc postoupí do stádia, kdy léky nezabírají, pojišťovny ho dál hradit nebudou.

TOMÁŠ PRCHAL, Ústecký deník, 2.1.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?