Bílý hlad pana A. B.

18. 11. 2014 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Politický útok na ministra zdravotnictví Němečka je součástí Babišova plánu na ovládnutí společnosti Agel.


Na české politické scéně se odehrává brutální mocenský zápas o velké peníze, který v posledních dnech a týdnech akceleruje. A nejde přitom ani náhodou o dopravu, jak by se zdálo z hluku kolem odchodu Antonína Prachaře na domácí politické smetiště. Jde o české zdravotnictví, do nějž čím dál vehementněji pronikají privátní miliardy ministra financí a vůdce hnutí ANO Andreje Babiše.

Mnohé indicie naznačují, že se to týká mimo jiné i největšího českého soukromého poskytovatele zdravotní péče – společnosti Agel, vlastněné ze tří čtvrtin Tomášem Chrenkem a z jedné čtvrtiny jejím zakladatelem Martinem Polachem. Jejich akcionářský spor je šancí pro toho, kdo dokáže ovlivnit a měnit systém financování zdravotní péče v Česku.

A tak je nutné i číst pozadí velmi agresivního a zákeřného nájezdu ANO na ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka. O jeho osobu jde přitom až v poslední řadě.

Drahý rozkol

Co je pozadím akcionářského sporu, se lze jen dohadovat, nicméně rozchod dlouholetých partnerů je evidentně nevyhnutelný. Martin Polach rezignoval na svou funkci místopředsedy dozorčí rady již letos v srpnu. Zdůvodnil to rozdílným pohledem na směřování firmy, která je největším privátním poskytovatelem zdravotní péče ve střední Evropě.

A od té doby se řeší i vlastnické vztahy. Na Polachův podíl má předkupní právo Tomáš Chrenek, nicméně akcionáři se významně rozcházejí v názoru na hodnotu firmy. Zdroje týdeníku Euro uvádějí, že odcházející Polach si nechal firmu znalecky ocenit a došel k ohromující sumě kolem 17 miliard korun.

Na takovéto ocenění nechce miliardář Chrenek přistoupit a odmítá i smluvně zakotvenou možnost, že by Polach za pomoci bankovních úvěrů vykoupil z Agelu jeho. A tak se spekuluje o tom, že se pokusí navýšit základní jmění Agelu, Polachův podíl výrazně naředit a srazit jeho hodnotu.

Na nejbližší valné hromadě, která se má uskutečnit 25. listopadu, se zatím nic podobného nechystá. Nicméně v programu je úprava stanov, která snižuje počet členů dozorčí rady o Polachovo místo, protože minoritní akcionář po svém odchodu za sebe nikoho nenavrhl a zjevně se nehodlá na řízení firmy podílet.

Přestože Polach nemůže ignorovat Chrenkovo předkupní právo a prodat svůj podíl, může majoritnímu akcionáři pěkně zatopit tím, že postoupí za úplatu výkon akcionářských práv třetí osobě. A v době, kdy se tato informace objevila v úzkých kruzích zasvěcených, přišla jako jedna z prvních nabídka od Babišova fondu Hartenberg Holding.

Josef Janov, který fond řídí, nyní tvrdí, že o Polachova práva nemá zájem. To ale může být jen klasické popírání zájmu v situaci, kdy Polach podle informací týdeníku Euro oficiálně oslovil více než stovku potenciálních zájemců doma i v zahraničí a nabídky teprve začnou přicházet.

Navíc nepřátelský vstup do Chrenkovy firmy je spojen s ostrou a nákladnou právní bitvou, o jejímž vítězi zcela jistě není dopředu rozhodnuto. Jeden ze spolumajitelů významné finanční skupiny se zájmy ve zdravotnictví řekl o své možné angažovanosti v tomto obchodním případě týdeníku Euro upřímně: „Raději se opiju namol. To mě z toho bude bolet hlava jen jeden den.“

S hyenou za zády

Hlava ale nemusí bolet investora, který má za zády někoho, kdo je schopen ovlivňovat úhradové mechanismy ve zdravotnictví a smluvní politiku VZP. A tím výrazně ovlivňovat ekonomickou situaci Agelu. Takovým investorem může brzy být právě Hartenberg spravující peníze Andreje Babiše, který se o svůj vliv na zdravotnictví rve jako lev. Nebo spíše jako smečka hyen.

Toho Babiše, který se na se na Twitteru dělí s veřejností o „doporučení“, aby jeho ministerský kolega Svatopluk Němeček vyhledal psychiatrickou a protialkoholní léčbu. Velmi osobní a denunciační útok navazuje na už pár týdnů starý střet kolem auditů hospodaření nemocnic. Včetně té ostravské, kde Němeček působil jako ředitel a kromě jiného nakoupil CyberKnife, zařízení na účinné odstraňování některých typů zhoubných nádorů.

Není třeba příliš pochybovat o tom, že nákupy velkých nemocnic byly v minulosti poznamenané korupcí a zlodějinou. Vyšetřování vedlo ke zřetelným výsledkům v IKEM či naposledy na Homolce. Zdaleka ne všechno je ale tak jasné a prokazatelné, jak se tvrdí v auditních zprávách, které vznikly a unikly v tomto směru již osvědčenou péčí klíčových Babišových spolupracovníků.

Samotné nemocnice v té době vůbec nedostaly šanci se ke kritickým stanoviskům auditorů vyjádřit. Objevily se i přesvědčivé důkazy, že audity byly zadávány tak, aby se našla jakákoli pochybení za každou cenu, navíc dosud stále nejsou uzavřeny. Přesto ministr financí již ohlásil, že hodlá v případě ostravské nemocnice a CyberKnifu podávat trestní oznámení.

A tak Andrej Babiš může v televizi bez ostychu hovořit o tom, že Němečkova nemocnice nakoupila CyberKnife za deset milionů dolarů, ačkoli americká nemocnice si ho hravě pořídí za čtyři miliony.

Přestože má v kapse mobil, který také v Česku stojí pomalu dvakrát tolik než v USA, a vyhýbá se srovnání typu přístroje, doby nákupu, dodatečné výbavy a rozsahu záručního servisu, za což všechno se samozřejmě rovněž platí…

Obvinění bez důkazů

Řečí o zlodějinách v nemocnicích bylo dost a prošetřit podezření je jistě namístě. A policisté se bezesporu činí. Co namístě není, jsou vážná obvinění kolegy ministra bez hmatatelných důkazů.

Babiš přitom nemá šanci Němečkovu výměnu prosadit – zvlášť v situaci, kdy to veřejně deklaruje jako svůj politický cíl. Premiér Bohuslav Sobotka sice není z nejsilnějších politických osobností, ale že při tomto tlaku je za ním už jenom zeď, ví velmi dobře.

Němeček má ve straně silnou pozici a oporu v regionech pro ČSSD klíčových. A čas do jarního sjezdu strany se krátí. Ministr financí je zcela nepochybně mentálně vybaven více než dostatečně, aby to vše věděl a chápal. Jde tedy spíše o to, získat v resortu výraznější vliv a obsadit některé méně viditelné, ale o to důležitější posty.

Proto nelze přehlédnout, že uprostřed vytrvalé palby na Němečka přinesl Babišův tiskový orgán Lidové noviny výňatek z poněkud slabomyslného deníčku trestně stíhaného exředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého.

Ten si údajně zaznamenal, že generální ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek ho kdysi ujišťoval, že Ivoš Rittig „má všechno stále pod kontrolou“. Následně poslanci za ANO sedící ve správní radě zdravotní pojišťovny začali šířit zaručenou informaci, že pod Kabátkem se houpe křeslo a je třeba ho vyměnit dříve, než padne Němeček, protože čert ví, co bude potom.

Bližší košile než Kabátek

A protože právě Kabátek, a nikoli Němeček drží v ruce klíče od kasy se zdravotnickými penězi, lze předpokládat, že tím opravdotéma vým Babišovým cílem je momentálně právě šéf Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Od ministra financí, který logicky usiluje o to, aby smlouvy mezi pojišťovnami a nemocnicemi byly průhledné a srovnatelné, by to šlo asi i pochopit, kdyby ten požadavek šel veřejnou a srozumitelnou politickou cestou diskuse ve vládě a v koalici. Jenže vše se odehrává pomocí drbů a ničím nedoložených denunciací na sociálních sítích.

Je skutečností, že ministerstvo financí se od nástupu ministra Babiše intenzivně zajímá o složitý systém úhrad nemocniční péče a vyžádalo si od ministerstva zdravotnictví i údaje z Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

Žádné nesrovnalosti neodhalilo, ale ministr má tak prokazatelně k dispozici důležitá data o zdravotnických zařízeních, včetně těch, které byly, jsou nebo budou předmětem akvizice investičního fondu, který mu spravuje několik privátních miliard a ve zdravotnictví se má opravdu hodně k světu, takže informace pro ostatní nedostupné mohou pro něj mít cenu zlata. Doslova.

A zvláště v situaci, kdy tento fond má zřejmě momentálně políčeno na hodně velkou rybu. Tu největší, která plave v českém rybníku a k jejímuž ulovení samotné miliardy na účtech nestačí.


Nepřátelský vstup do Chrenkovy firmy je spojen s ostrou a nákladnou právní bitvou, o jejímž vítězi zcela jistě není dopředu rozhodnuto. Hartenberg na lovu Společnost Hartenberg Holding patří ministru financí Andreji Babišovi a Jozefu Janovovi, který léta působil ve skupině Penta. Spravuje zhruba 200 milionů eur, které investuje v Česku i v zahraničí. Jedním z klíčových oborů, na něž se specializuje, je zdravotnictví. Do jejího impéria tak již byly zařazeny společnosti Reprofit International, největší česká soukromá klinika na léčbu neplodnosti, obdobné zařízení GynCentrum, společnost Pleuran, která vyrábí a prodává potravinové doplňky pod značkou Imunoglukan. Koupila také společnost Iscare I. V. F., která se kromě asistované reprodukce zabývá léčbou Crohnovy choroby a plastickou chirurgií. Nedávno dokončila akvizici Prvního privátního chirurgického centra v Hradci Králové a společnosti Vidia-Diagnostika provozující zdravotní laboratoře. Nabídku na odkup dostala i další zdravotnická zařízení, zejména reprodukční kliniky. Další zdravotnická zařízení Hartenberg nakoupil na Slovensku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?