Biologická léčba rakoviny jater je nyní bez doplatku

4. 9. 2009 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Pro pacienty s rakovinou jater je nyní dostupnější biologická léčba. Lék s účinnou látkou sorafenibem, jehož účinnost prokázala mezinárodní studie, je nyní plně hrazen pojišťovnou. Pokud nemocný splňuje určitá kriteria, léčbu je možné zahájit ihned. Dříve léčbu musel posoudit revizní lékař a schválit plátce, což mohlo trvat týdny, ale i měsíce, řekl vedoucí onkologického a radioterapeutického oddělení Fakultní nemocnice (FN) v Plzni Jindřich Fínek...


„Máme k dispozici biologickou léčbu plně hrazenou a dostupnou ve všech komplexních onkologických centrech, která dovede na významně dlouhou dobu prodloužit přežití nemocných,“ řekl. Komplexních onkologických center je v České republice 13.

Dříve byl lék schválen bez doplatku pouze pro léčbu rakoviny ledvin. Od července Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) snížil úhradu léku a zároveň výrobce snížil cenu. Nyní je lék bez jakéhokoli doplatku i pro pacienty s rakovinou jater.

Ročně podle Fínka rakovinou jater v Česku onemocní kolem 350 lidí, kolem 300 umírá. Za 30 let se výskyt onemocnění v ČR zvýšil 2,5 až třikrát. „Jedná se o onkologické onemocnění, které v podstatě do doby nástupu moderní biologické léčby bylo téměř neovlivnitelné léčbou,“ řekl Fínek. Rizikovými faktory vzniku rakoviny jater jsou zejména žloutenka typu B a C a cirhóza jater.

Cílená biologická léčba je podle něj účinnější než u cytostatik. Pacienty je také lépe tolerována. Nemocný polyká dvě tablety dvakrát denně. Jeden měsíc této léčby stojí kolem 60.000 až 80.000 korun, je plně hrazen z veřejného pojištění, uvedl Fínek.

Na biologickou léčbu mají nárok všichni nemocní bez rozdílu, ale určité podmínky existují. „Na to jsou velice přísná vstupní kriteria, kdy ten nemocný musí být v určitém celkovém stavu a hlavně musí mít určitý stav výkonnosti jater,“ vysvětlil. Pokud toto pacient splňuje a zároveň má neoperovatelný jaterní nádor, léčbu dostane. „Jiná vylučovací kriteria nejsou. Je dostupná pro všechny,“ dodal.

Rakovinu jater lze léčit také chirurgickým zákrokem, transplantací nebo chemoterapií. Důležité je odhalit nemoc včas a rychle zahájit léčbu. Nejdůležitější zobrazovací metodou je výpočetní tomografie (CT), která je v ČR široce dostupná. V tuzemsku je přes 130 přístrojů CT, síť pracovišť CT je jedna z nejhustších v Evropě, uvedl odborný asistent Radiodiagnostické kliniky FN v Plzni Jiří Ferda. Vliv na vývoj nemoci má také agresivita nádorových buněk.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?