Biologické hodiny člověka se zpožďují denně o 12 minut

16. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vědci již objevili drobnou změnu v genu odpovědném za biologické rytmy, která u některých lidí může způsobovat potíže s ranním vstáváním. Podle předsedkyně AV ČR Heleny Illnerové by tito lidé měli spát v místnosti orientované na východ, neboť světlo jim pomůže synchronizovat jejich biologický rytmus...


PRAHA - Biologické hodiny člověka se zpožďují. Subjektivní den 95 procent lidí netrvá 24 hodin, ale je o 12 minut delší. Mezi živočichy však existují rozdíly. Například myš domácí má subjektivní den o 24 minut kratší. Objektivní délka dne je dána otáčením Země kolem osy a živé organismy se s touto periodou synchronizují. Nejvýznamnějším synchronizátorem je světlo, zejména ranní. Lze však využít i umělého osvětlení.

Předsedkyně Akademie věd Helena Illnerová na přednášce určené veřejnosti uvedla, že lidé, kteří se považují za „sovy“, a mají pocit, že se jim vstává obtížněji než „skřivánkům“, by měli spát v místnosti orientované na východ. Úsvit by jim pomohl synchronizovat biologický rytmus.

To, že někteří jedinci mohou mít s ranním vstáváním větší problémy, vědci již prokázali, když objevili drobnou změnu v genu odpovědném za biologické rytmy. Nicméně ani tato drobná mutace spáče neomlouvá. Důležitá je podle Illnerové disciplína člověka.

Celý organismus savců je propojen. Centrální biologické hodiny jsou v mozku, ale každý z orgánů má svůj biologický rytmus, své hodiny. Při cestě přes několik časových pásem se člověk vyrovná se změněným časem rychleji než jeho jednotlivé orgány, kupříkladu játra.

Se změnou času na letní variantu a vstáváním o hodinu dříve se většina lidí podle Illnerové vyrovná během několika dní. Přechod na letní čas, který nastává na konci března, by však měl nastat zhruba o měsíc později. Češi vstávají poměrně brzy, a tak se mnozí začnou probouzet opět do tmy a bude jim chybět světlo, které usnadňuje synchronizaci biologických hodin s budíkem.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?