Vídeň -
Podle Kieferové vyšli ze studie zkoumající souvislost mezi koncentrací zdravých spermií s obsahem pesticidů ve stravě výrazně hůře muži, kteří jedli běžné potraviny, neboť bioprodukty vykazují v mnoha případech nižší hodnoty škodlivých látek.
Při srovnání 128 mezinárodních zkoumání od roku 1930 po dnešek byl v přírodně pěstovaných produktech vždy vyšší obsah pesticidů než v těch, které pocházely z konvenční zemědělské výroby.
Chemikálie pesticidy chrání rostliny i zvířata před rostlinnými i živočišnými škůdci.
Mají ovšem navíc jednoznačně negativní vliv na vývoj dětí, sdělil primář dětského oddělení nemocnice v dolnorakouském Sankt Pöltenu Karl Zwiauer.
Chemické prostředky k hubení plevele a živočišných škůdců, stejně jako těžké kovy, které se dostanou ve stravě do organismu, mohou trvale poškodit vývoj imunitního systému, mozek nebo játra. To začíná už u plodu v mateřském lůně a zvláště kritický je tento vliv u dětí do tří let.
Vztah mezi konzumací potravin a zdravím lidí byl popsán zatím jen zběžně, ale výsledky jsou pozitivní. Biopotraviny jsou bohatší na vitaminy A a C, minerální látky a druhotné rostlinné látky, které působí jako antioxidanty. V biomléce je zase větší podíl vícenásobně nenasycených mastných kyselin, informovala Kieferová. Biologicky vypěstovaným jablkům nebo řepě údajně dávají přednost i zvířata.
Více než polovina zkoumání zeleniny, ovoce, mléka a obilnin kromě toho ukazuje na nižší obsah škodlivých dusičnanů, pokud vzešly z ekologického zemědělství.
Prokazatelný rozdíl ale mezi oběma druhy potravin neexistuje co do podílu těžkých kovů. Jejich množství totiž závisí na všeobecném poškození životního prostředí.
ČTK