Biotechnologická firma AmGen vstoupí v květnu na český trh

25. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Americká firma AmGen, která je světovou jedničkou v biotechnologiích, vstoupí na český trh. Společnost působí ve všech státech unie, v kandidátských zemích ji dosud zastupovala farmaceutická firma Rotch...


PRAHA -

Otevření pobočky AmGen CZ podle jejího šéfa Petra Čapka souvisí se vstupem do Evropské unie. „Oba koncerny se již dohodly, že si AmGen bude i v těchto zemích zajišťovat nabídku a prodej svých léků přes vlastní pobočky,“ vysvětlil Čapek.

AmGen působí v 19 zemích světa a zaměstnává na 13 tisíc lidí. Je jedničkou v biotechnologickém výzkumu, který se orientuje hlavně na vývoj hematologických, onkologických a protizánětlivých léčiv, píše Euro.

V České republice je známý její lék, který pacienti užívají při poklesu hladiny bílých krvinek například po chemoterapii. Firma nyní podle týdeníku připravuje pro český trh další z léků, které vznikly v jejích laboratořích. Přípravek je určen pro stimulaci tvorby červených krvinek, pro české pacienty by měl být k dispozici od května.

Tržby za léčiva i spotřeba léků v republice roste. Podle posledních údajů Státního ústavu pro kontrolu léčiv lidé a pojišťovny v loňském 3. čtvrtletí za léky vydali 12,65 miliardy korun.

Ve srovnání se stejným obdobím roku 2002 to představuje nárůst o 1,1 miliardy korun, tedy téměř o desetinu. Do lékáren, nemocnic a prodejcům vyhrazených léčiv distributoři loni ve 3. čtvrtletí dodali 80,32 milionu balení, což je meziročně zhruba o 900 tisíc balení víc.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY:

Společnost AmGen

Euro

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?