Blaničtí lékaři to nezachrání

23. 2. 2011 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
I kdyby se nyní lékaři činili, jak chtěli, je otázkou, zda se stav zdravotnictví v Karlovarském kraji zlepší. Podle mnohých odborníků je Karlovarská krajská nemocnice téměř na kolenou, což dokazuje nově zpracovaná analýza.


GLOSA

V podstatě je to zoufalé čtení. Zdravotnický horor shrnuje osud chebské, sokolovské a karlovarské nemocnice v posledních deseti letech.

Tři veřejnoprávní nemocnice byly přes odpor lékařů i veřejnosti sloučeny do jedné akciové společnosti a ta byla vzápětí pronajata České zdravotní.

Během dvou let se nemocnice pod synergickými efekty bývalých manažerů téměř zhroutila a naplnily se tak předpovědi lékařů, tehdy označovaných za lůzu, která do ekonomiky nemá co mluvit, protože jí vůbec nerozumí.

To, čemu ale lékaři rozuměli, byl závratný dluh ve výši 120 milionů korun, který manažeři z realit nasekali. Pak se o nemocnice bojovalo na ulici, protože zdravotnická veřejnost už všeho měla dost.

Toto zemětřesení poslalo k zemi tehdejší vládní ODS a do čela vyneslo hnutí Doktoři za uzdravení společnosti, s nimiž na jedné vlně zkusila surfovat ČSSD.

Koaliční potenciál se ale potopil v miliardovém moři předražených a doktory kritizovaných zakázek a sociální demokraté se poté rozhodli zachránit zdravotnictví plíživou privatizací.

To, co jediné ponechali, je rétorika. Doktoři prý opět ničemu nerozumí. A blaničtí lékaři to nezachrání. Ti totiž neexistují.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?