BMA: Životní styl dnešních dospívajících je časovanou bombou

9. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Mladí lidé dnes vedou tak nezdravý život, že tím vážně ohrožují svůj zdravotní stav v pozdějším věku. Přejídání, nadměrná konzumace alkoholu a promiskuita je potenciální časovanou bombou současného zdravotnictví, varují členové Britské lékařské společnosti (BMA)...


Děti by mohly začít umírat dříve než jejich rodiče, varují.

Podle informací BMA se počet dětí s nadváhou za posledních dvacet let zdvojnásobil, přičemž obezitou trpí každý pátý patnáctiletý Brit. Informuje o tom internetový server BBC.

Mladí lidé mají dnes také mnohem více zkušeností s alkoholem – někteří šestnáctiletí Britové přiznávají, že pijí až pět litrů piva nebo dest sklenic vína týdně. Téměř jedna čtvrtina patnáctiletých jsou pravidelní kuřáci a přibývá mladistvých, kteří mají také pravidelné zkušenosti s konopím.

Šest z deseti osob ve věku od 16 do 24 let přiznává, že při sexuálním styku nepoužívá kondom, přičemž v této věkové skupině roste počet případů sexuálně přenosných chorob.

„Je nejvyšší čas začít poskytovat vzdělávací a zdravotní služby, které by byly zaměřeny specificky na potřeby těchto mladých lidí,“ uvedla Vivienne Nathansonová, předsedkyně BMA pro otázky vědy a etiky.

„Až teprve poté, co vidíte všechna tato fakta pohromadě, uvědomíte si hrozivost situace,“ uvedl doktor Russell Viner z londýnské nemocnice Great Ormond Street Hospital. „Zdá se, že adoslescenti jsou jedinou věkovou skupinou, jejíž zdravotní stav se zhoršuje,“ dodává Viner.

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 8.12. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?