provedené na University of North Carolina v Chapel Hill (USA), které byly v půli června uveřejněny v Diabetes Research and Clinical Practice.
BMI se vypočítá z váhy člověka dělené druhou mocninou jeho výšky v metrech. Hodnota slouží k odhadu, zda někdo vzhledem ke své výšce neváží příliš mnoho. Hodnota BMI 25 až 30 svědčí pro nadváhu. Překračuje-li index hodnotu 30, je příslušná osoba označena za obézní.
Vědci pod vedením Dr. Marka Daniela ze severokarolínské univerzity zjišťovali u 2626 australských domorodců z 15 regionů země, jak u nich probíhá metabolismus glukózy. Probandi byli s přihlédnutím na jejich BMI rozděleni do pěti skupin a tří věkových tříd.
Narušený metabolismus cukru se objevoval tím častěji, čím vyšší byl BMI. Výsledky však ukázaly, že některé osoby s BMI 22 až 25 jsou vystaveny přibližně trojnásobnému riziku diabetu, než probandi s BMI pod 22. Přitom BMI mezi 22 a 25 dosud platí jako bezpečný interval, uvádí Daniel.
„Dosavadní výsledky vyšetření se vztahují na bělochy. Naše studie ukazuje, že doporučené horní hranice BMI musí být u některých etnických skupin korigovány směrem dolů“, vysvětluje.
Související článek:
Sdělení University of North Carolina at Chapel Hill
MUDr. Miloš Němec, (mka), www.Zdravi.Euro.cz