Boj o peníze: nemocnice chystají žaloby

22. 4. 2011 8:48
přidejte názor
Autor: Redakce
Některým nemocnicím stále chybí finanční prostředky na navýšení mezd pro lékaře. Plnění memoranda se tak začíná komplikovat. Nemocnice chystají hromadné žaloby. Podle ministra si mají zařízení peníze vyjednat.


I přesto že peníze lékařům přibyly již od prvního března, dodnes mnohá zdravotnická zařízen finance z pojišťoven nemají. Dohodu tak zatím hradí z vlastních zdrojů. Rozčíleně se proto obracejí na ministerstvo i zdravotní pojišťovny a chystají hromadné žaloby. Své členy k tomu alespoň včera vyzvala Asociace českých a moravských nemocnic. „Doporučujeme využít právních prostředků včetně hromadných žalob s návrhy na vydání platebních rozkazů,“ píše asociace ve svém prohlášení. Podle ní nelze připustit, aby nemocnice „ze svých vlastních zdrojů úvěrovaly nebo dokonce financovaly dohodu mezi státem a protestujícími lékaři.“ V případě, že pojišťovny nezačnou platby posílat, přestanou zařízení sjednané navýšení respektovat.

Heger: Navýšení platů je povinností nemocnic

Ministr zdravotnictví Leoš Heger ale takovou interpretaci odmítá. Tvrdí, že ze 190 nemocnic nezvýšilo platy jen pět – ve Zlíně, Vsetíně, Uherském Hradišti, Mělníku a Písku. Asociace si ale stojí za svém, tvrdí, že k růstu mezd sice došlo, ale nemocnice je dotovaly ze svého rozpočtu. Podle ministra je navyšování platů záležitostí nemocnic: mají si jej domluvit se zdravotními pojišťovnami. „My registrujeme pět nemocnic, převážně v oblasti Zlínska, tam si myslím, že je to věcí nemocnic, aby jednaly s pojišťovnami. My jsme dostali zprávu, že jinak v naprosté většině nemocnic dostali lékaři platové výměry podle nových tarifů,“ uvedl ministr před vystoupením na jednání Asociace českých a moravských nemocnic. Ministerstvo se dle něj nebude zabývat jednotlivostmi, ale spíše bude řešit systémové problémy. „Dostali jsme od pojišťoven příslib, že tam, kde byly nějaké technické problémy, tak pojišťovny peníze doplatí,“ doplnil ministr.

OZP: do konce dubna nic nezaplatíme

Pokud někdo v dubnu ve výplatě za březen navýšení nedostal, měl by dostat v květnové výplatě navýšení hned za dva měsíce. Stejně mají podle ministra postupovat nemocnice, které neměly v dubnu na výplaty od pojišťoven ani na ně neměly své rezervy. Největší Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) podle mluvčího Jiřího Roda rozešle peníze na zvýšení platů lékařů ve druhé polovině dubna. Podle šéfa správní rady VZP Marka Šnajdra mohou pojišťovny platit až 30 dnů po vykázání péče, takže ani dřív zaplatit nemohly.
Oborová zdravotní pojišťovna (OZP) dokonce sdělila, že do konce dubna určitě nic nezaplatí. Nechce platit podle počtu lékařů v dané nemocnici, jak dohodl ministr s odbory, ale domlouvat se s řediteli jednotlivě. Podobně chce postupovat také Zdravotní pojišťovna Metal-Aliance.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?