Boj proti zneužívání léků v USA

17. 4. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Americká vláda zahájila boj proti zneužívání léků. 4 miliony obyvatel Spojených států berou tišící či naopak povzbuzující pilulky, aniž by to jejich zdravotní stav skutečně vyžadoval. Prodej přípravku proti bolesti se od roku 1996 ztrojnásobil. Poptávka po sedativech stoupla jak v ordinacích, tak na černém trhu...


ČT1 - plný přepis z relace Události, 15.04.2001

Moderátor (Jiří Janeček, Marcela Augustová):

Ze závislosti na prášcích se nedávno léčila herečka Melanie Griffitová. Manželka prezidentského kandidáta McCainová léky dokonce kradla ve své nadaci. To jsou viditelné případy. Problém je ovšem daleko širší. Podle národního institutu proti zneužívání léků berou 4 miliony Američanů prášky na předpis, aniž by k tomu měly zdravotní důvod.

Susan Winsklerová, americká farmaceutická asociace:

Panuje obecný názor, že když je jeden prášek dobrý, tak musejí být dva ještě lepší.

Ed Dillon, lékárník:

Lidé začínají mít pocit, že by si měli vzít prášek, kdykoliv je s nimi něco v nepořádku.

Na žebříčku zneužívaných medikamentů vedou opiáty Vicodin a OxyContin. Doktoři je předepisují až příliš ochotně, protože se bojí ztratit pacienty. Závislí si své dávky často obstarávají dávky u několika lékařů najednou. Ed Dillon všechny podezřelé recepty konzultuje telefonicky.

Ed Dillon, lékárník:

Co si nemohu ověřit, odmítám. Lidé, kteří léky zneužívají ve velkém, jsou ale zkušení. Najdou každou kličku a je těžké je vypátrat.

I když si lékárny vedou o svých pacientech záznamy, centrální evidence v USA neexistuje. Pro novou dávku prášků si tak stačí bez obav zajet do sousedního města nebo státu. Vláda chce zatím problém řešit větší osvětou. Někteří lidé zneužívají léky záměrně, jiní to ovšem dělají nevědomky, protože jim lékaři dostatečně nevysvětlili, jaké účinky mohou mít.

autor: Petra Flanderková

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?