Bolest páteře někdy pocítí 70 procent lidí

20. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Bolestmi páteře trpí někdy za život až 70 procent lidí. Hlavní příčinou bolestí je ve 40 procentech případů poškození ploténky. Drobné cévy, které ploténky vyživují...


PRAHA - se začínají uzavírat již v osmém měsíci života a zcela zaniknou ve 20 letech. O té doby začínají ploténky degenerovat. Zhruba pětině až čtvrtině lidí s degenerativním postižením páteře lze pomoci chirurgicky.

Jiří Chrobok z neurochirurgického oddělení Nemocnice Na Homolce řekl, že jednou z moderních možností léčby degenerativního onemocnění bederních meziobratlových plotének je náhrada endoprotézou.

Nejnovější náhrady jsou konstruovány tak, že nijak neomezí hybnost páteře. Skládají se z titanových destiček a mezi nimi je jádro z polyvinylu. Destičky jsou pokryty titanem, jenž umožňuje prorůstání kostí.

Nemocnice Na Homolce od roku 2001 provedla na 50 takových operací. Operovaní se vracejí do práce do dvou až čtyř měsíců, podle toho, jak jejich profese zatěžuje páteř. Nejmladšímu operovanému bylo 22 let. Obdobné zákroky dělají také lékaři v Ústí nad Labem, v Liberci, Českých Budějovicích, Brně a Ostravě.

Degenerativní změny na páteři jsou při radiologickém vyšetření patrny na páteři poloviny lidí nad 50 let a u 90 procent osob starších 60 let.

Projevují se bolestmi zad i nohou, vystřelují i do břicha. Objevují se především při jednostranné zátěži, dlouhém stání, sezení či nošení těžkých břemen.

Nejlepší prevencí je nízká hmotnost, kompenzace sedavého zaměstnání sporty, které nejsou náročné na doskoky, ideální je plavání. Aktovky a tašky by měli lidé nahradit batůžky, aby nezatěžovali jednu stranu těla.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?