Boskovice: lékaři zůstávají

31. 3. 2010 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Katastrofický scénář se nenaplnil. Když včera starosta Boskovic a dočasný jednatel společnosti provozující boskovickou nemocnici Jaroslav Dohnálek předstoupil před primáře nemocnice, nedostal do ruky jedinou výpověď.


Minulý týden přitom bylo asi šest desítek lékařů a zdravotních sester včetně primářů všech oddělení připraveno podepsat rozvázání pracovních smluv na protest proti odvolání dřívějšího jednatele nemocnice Jaroslava Černého. Toho minulé pondělí funkce ze dne na den zbavili boskovičtí radní.

Společnost Nemocnice Boskovice provozující nemocnici podle Dohnálka s Černým uzavřela smlouvu, na základě které bude pro nemocnici nadále pracovat, zejména v oblasti jednání s pojišťovnami a výkaznictví.

„Pan Černý není ani jednatelem, ani výkonným ředitelem, ani zaměstnancem nemocnice. V kontaktu s pojišťovnami bude mít vyjednávací pozici, ale samozřejmě nebude mít oprávnění uzavírat smlouvy. To budou mít na starosti jiní lidé,“ vysvětlil starosta Boskovic.

Tuto zprávu se na včerejší schůzce dozvěděli také primáři. „Když jsem se jich ptal, jestli někdo trvá na výpovědi, tak ji nikdo nepodal. Situace byla možná zbytečně vyhrocená, jsem rád, že je to za námi,“ dodal starosta.

Částečně zklidněná. Tak charakterizoval nynější atmosféru v nemocnici primář anes teziologicko-resuscitačního oddělení a zároveň náměstek pro léčebnou a preventivní péči Vladimír Zemánek.

„Po řadě jednání je mandátní smlouva uzavřená s panem Černým určitým kompromisem. Minulý týden tady však panovaly obrovské obavy, protože jsou před podpisem smlouvy se zdravotními pojišťovnami.My jsme náhlé odvolání pana Černého cítili jako velké ohrožení chodu nemocnice. Báli jsme se, že by pro nemocnici nemusely být zajištěny příjmy,“ popsal Zemánek.

I když se situace uklidnila, jsou přesto podle jeho slov lékaři trochu zklamáni. „Doufali jsme, že pravomoci pana Černého budou větší. Nicméně jsme rádi, že v týmu nemocnice zůstává, protože za poslední čtyři roky ji posunul velmi dopředu,“ dodal náměstek.

Jaroslav Černý včera uvedl, že kdyby mu na boskovické nemocnici tolik nezáleželo, tak už by ho tam nikdo neviděl.

„Důvody svého odvolání totiž stále nechápu. Ale nechtěl jsem zklamat hlavně lékaře, kteří se za mě postavili.

K tomu, že budu v nemocnici ještě nějakým způsobem pracovat, jsem přistoupil po dlouhé diskuzi s lékaři, kteří si přáli, abych tady zůstal,“ řekl s tím, že pro nemocnici bude pracovat externě pravděpodobně do komunálních voleb.

Podle Černého je odvolání jednatele nemocnice v době, kdy se ji podařilo dostat z červených čísel a vrátit jí dobré jméno, špatným signálem.

„Vyjednávací pozici s pojišťovnami to samozřejmě zhorší. Beru to tak, že se zbytečně pokazila dobře nastartovaná záležitost,“ řekl.

Odvolání Jaroslava Černého radní zdůvodnili tím, že ani po několika letech není uzavřena jeho soudní kauza, což staví nemocnici do špatného světla.

Černý byl totiž v souvislosti se svým dřívějším působením v nemocnici v Mostištích již třikrát nepravomocně odsouzen za zneužívání informací v obchodním styku a stále tak není jasné, jestli se v roce 2002 nezákonně obohatil. Radní v poslední době také nebyli spokojeni s tím, jak s nimi Jaroslav Černý komunikoval.

Boskovický opoziční zastupitel Vladimír Jakubec ze Sdružení nestraníků považuje nynější dění v nemocnici za důsledek dlouhodobého nesystémového jednání některých politiků. „Čtyři roky jim nevadilo, že jimi dosazené vedení společnosti se chová tak, jak se chová. A nikomu nestáli zaměstnanci boskovické nemocnice za to, aby je včas informovali o svých záměrech, v tomto případě personálních rošádách,“ kritizuje Jakubec.

Město nyní hledá nového jednatele. Přihlášky do výběrového řízení bude přijímat do konce dubna.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?