Boskovická chirurgie: lékaři stáhli výpovědi

31. 1. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Na chirurgickém oddělení boskovické nemocnice se bude nadále operovat. Většina chirurgů totiž svou výpověď vzala zpět.


Od prvního března reálně hrozilo, že v boskovické nemocnici nebude mít kdo operovat. Jedinou chirurgii na Blanensku by tam pravděpodobně museli zavřít, protože na konci minulého roku dalo výpověď devět z jedenácti chirurgů, kteří se připojili k celostátní výzvě lékařů Děkujeme, odcházíme. Většina chirurgů však v polovině ledna výpovědi stáhla.

Ze sedmi kmenových chirurgů, kteří byli na odchodu, na výpovědi trval už jen jeden z nich. Jako první o tom informoval Blanenský deník Rovnost.

Šéf nemocnice Rostislav Verner se s lékaři k tématu výpovědí sešel několikrát. „Lékaři z chirurgie nadále výzvu Děkujeme, odcházíme podporují a za svými názory si stojí. Vnímají ale to, že chirurgie v boskovické nemocnici je pro Blanensko klíčová, protože je tady jediná, a chtějí podpořit nemocnici a okres. Nechtějí způsobit zásadní problémy naší nemocnici a pacientům. Jejich rozhodnutí si moc cením,“ uvedl Rostislav Verner.

Vedení boskovické nemocnice není schopno zajistit systémové změny ve zdravotnictví ani takové platy, jaké lékaři v rámci výzvy Děkujeme, odcházíme požadují. „Diskutovali jsme ale o věcech, které lékaře trápí konkrétně v naší nemocnici. Nebyl problém se domluvit na postupech a změnách, jejich požadavky byly velice reálné a korektní. Změnit se chystáme například motivační a mzdový systém v celé nemocnici,“ doplnil Verner. Sami chirurgové svoje postoje v novinách komentovat nechtěli.
V nemocnici kromě chirurgů z jiných důvodů podali výpověď ještě další tři lékaři.

Opozice v boskovickém zastupitelstvu, konkrétně strana Věci veřejné, tak kritizovala, že s odchodem těchto lékařů hrozí, že v nemocnici nebude zajišťována specializace kardiologa, dětského kardiologa a gastroenterologa.

„Tím, že chirurgové zůstanou, se nám vyřešil problém gastroenterologa. Jedna kolegyně má totiž kompletní licenci na poskytování této specializace. Tuto péči je schopna zajišťovat do podzimu, kdy už bude mít po atestaci lékařka, která se pro tuto práci připravuje,“ doplnil Verner.

Pro pacienty v okrese to znamená, že nebudou muset jezdit za operacemi až do Brna, případně do jiných měst. „Jsem rád, že chirurgie v Boskovicích zůstává. Kdyby všichni doktoři odešli, asi těžko by se za ně hledala náhrada. A kdyby chirurgie zanikla, to by se mi nelíbilo,“ uvedl Karel Landa z RájceJestřebí, který občas služeb boskovické nemocnice jako pacient využívá.

Boskovickou nemocnici vlastní město. U posledního jednání s chirurgy byl i starosta Boskovic Jaroslav Dohnálek. „Jsem rád, že se lékaři takto rozhodli, oceňuji jejich přístup.Ajsem přesvědčen, že poté, co proběhnou i konkurzy na místa primářů, tak se celkově zklidní rozkolísaná situace v boskovické nemocnici,“ reagoval starosta. Výběrová řízení byla vypsána na primáře chirurgie, radiologie, dětského oddělení a interny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?