Brandýská nemocnice zvažuje žalobu na Ratha

27. 7. 2009 10:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Spor o kvalitu péče v soukromé brandýské nemocnici může zřejmě skončit u soudu. Zařízení zvažuje, že zažaluje Středočeský kraj. Důvodem jsou výroky hejtmana Davida Ratha (ČSSD), ten v médiích nemocnici kritizoval a obvinil ji z různých pochybeních. Zařízení se ale brání, tvrdí, že původní kontrola prokázala dostatečné personální zajištění...


Nemocnice je přesvědčena, že hejtman svou kritikou poškodil její dobré jméno a v těchto dnech se vedení radí s právníky o podání žaloby. David Rath totiž v médiích tvrdil, že nemocnice nemá dostatek personálu a kvůli tomu byla nucena uzavřít internu. Jenže vedení zařízení takový výklad razantně popřelo, interna je sice zavřena, ale důvod je prý zcela jinýdopředu ohlášené malování. Navíc kontrola, která byla krajskými pracovníky provedena minulý týden podle mluvčího ukázala, že nemocnice problémy s počtem personálu nemá. Podle mluvčí krajského úřadu Berill Maschekové ale zpráva o kontrole zatím zpracována není.

Bránit se budeme soudně

Mediální výroky hejtmana jsou podle nemocnice mimo rámec kontroly, proto nemocnice zvažuje právní kroky. „Majitel nemocnice uložil svým právníkům, aby připravili právní kroky směřující proti mediálním výrokům hejtmana Davida Ratha, které podle našeho přesvědčení poškodily dobré jméno nemocnice, vystrašily její pacienty a odradily potenciální nové zaměstnance,“ uvedl tiskový mluvčí nemocnice Tomáš Cikrt.

Rath nejprve v pondělí udělal takzvanou přepadovou kontrolu brandýské nemocnice jako reakci na její oznámení o prázdninovém omezení provozu. Kvůli každoročnímu nižšímu počtu pacientů během léta nemocnice omezila provoz chirurgické a interní ambulance a výluky využije k nezbytným hygienickým a stavební úpravám.

Výroky komentovat nebudeme

Mascheková navíc pro ČTK řekla, že kontrola měla dvě části, kromě pondělní „fyzické“ i takzvanou papírovou, kterou ve čtvrtek zajistily pracovnice zdravotního odboru krajského úřadu. „Předběžná zpráva bude hotova až začátkem příštího týdne,“ dodala. Cikrtovy výroky proto podle ní nebude kraj komentovat. Pracovnice krajského úřadu podle Cikrta prověřovaly počty personálu na jednotlivých odděleních a seznamy zaměstnanců, přepočítávaly jejich pracovní úvazky navštívily některá oddělení. Nad rámec povinností jim zdravotnické zařízení vydalo i kopie rozpisu služeb lékařů a sester.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?