Braňte se zánětu dásní. Základem je potlačit bakterie v ústech

9. 11. 2015 0:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Gingivitidou, neboli zánětem dásní, trpí až 90 % dospělých Evropanů. Projevuje se jen velmi pozvolna, prvotní příznaky je však nutné řešit včas. Postižené dásně můžete zachránit komplexní péčí o ústní dutinu, včetně používání antibakteriální ústní vody či zubní pasty.


Hlavní příčinou zánětu dásní je usazování zubního plaku, který vzniká nahromaděním bakterií v ústní dutině. Z těchto bakterií se uvolňují toxiny napadající dáseň. Lidský organismus reaguje zánětem, vysílá do postiženého místa obranné krvinky a dásně tak zčervenají, jsou oteklé, podrážděné a tedy i citlivější vůči vnějším vlivům.

Zpočátku to nemusí znamenat výraznější potíže. Pokud ale gingivitidu podceníte a necháte ji rozvinout, hrozí vám chronický zánět, který se nejčastěji projevuje krvácením dásní a odhalováním zubních krčků. A co více – pokročilý zánět dásní je předstupněm parodontitidy. „Usazený bakteriální plak časem ztvrdne a stane se z něj zubní kámen. Ten podporuje další ukládádní zubního plaku, postupný rozklad závěsného aparátu zubu, viklavost zubu a následné vypadávání chrupu,“ popisuje dentální hygienistka Petra Křížová, jaké komplikace může neléčený zánět dásní způsobit.

Rizikovou skupinou jsou lidé, u nichž probíhají hormonální změny – tedy dospívající mládež, ženy v přechodu nebo nastávající matky, zejména pokud trpěly záněty dásní ještě před otěhotněním. Potíží s dásněmi by si měli všímat také diabetici. Gingivitida se totiž u nich vyvíjí rychleji a má také intenzivnější průběh, včetně prudkého přechodu k parodontitidě. Přetrvávající onemocnění dásní ovšem může být i příznakem dosud nezjištěného diabetu.

Meridol

Na rozdíl od parodontitidy, která je nevratným onemocněním, však můžete zánět dásní odvrátit. K základním předpokladům odstranění škodlivého zubního plaku bezesporu patří důkladné a pravidelné čištění zubů. „K čištění zubů by mělo docházet alespoň dvakrát denně po dobu minimálně pěti minut. Samozřejmostí je používání mezizubního kartáčku a zubní nitě,“ doporučuje Petra Křížová. Právě na profesionální dentální hygienu, která zahrnuje odstranění plaku a zubního kamene, není radno zapomínat. Stejně tak byste měli pravidelně – tedy dvakrát ročně – chodit ke svému zubnímu lékaři na preventivní prohlídky.

Pouze mechanické čištění ale nestačí. Dbejte rovněž na používání zubní pasty a ústní vody s antibakteriálními účinky. Vhodnými pomocníky jsou v tomto ohledu zubní pasta a ústní voda meridol®. Obsahují totiž směs aminofluoridu a fluoridu cínatého podporující zdravou ústní mikroflóru. Tyto látky eliminují zbytky bakteriálního plaku, které v ústech zpravidla zůstanou po čištění kartáčkem, a zastavují formování nových bakterií, z nichž by se jinak vytvořil další plak. Zubní pasta meridol® rovněž chrání před vznikem zubního kazu. Společně se zubním kartáčkem meridol® pro odstranění plaku na okraji dásní tvoří zubní pasta a ústní voda meridol® účinný systém péče o podrážděné dásně.

Více informací o zánětu dásní a systému meridol® na www.gaba.cz.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?