Brazílie do boje proti dengue nasadí geneticky upravené moskyty

11. 7. 2012 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Brazílie bude produkovat geneticky upravené moskyty v rámci boje proti přenašečům zárodků horečnatého onemocnění dengue.


Virová nemoc podle brazilského ministerstva zdravotnictví jen v letošním roce postihla už půl milionu lidí, oznámila agentura AFP.

Horečnaté onemocnění dengue šíří komár tropický (Aedes aegypti). Virus vyvolává vysokou horečku, bolesti hlavy a kloubů. Může se vyvinout až v krvácivou formu a následně vyústit v úmrtí nemocného.

Projekt brazilské vlády počítá s produkcí velkého množství geneticky upravených samečků Aedes aegypti. Tito moskyti budou vypuštěni do přírody v množství dvakrát tak velkém nežli tvoří neupravení samečkové. Budou lákat samičky ke spáření, ale jejich potomci se nedožijí do dospělého věku, což by mělo vést ke snížení populace Aedes aegypti, vysvětlilo ministerstvo ve svém komuniké.

Geneticky upravený moskyt bude produkován v jakési továrně, jejíž provoz byl zahájen o víkendu ve státě Bahia na severovýchodě Brazílie. Týdně tam bude vyprodukováno na čtyři miliony jedinců.
Projektu předcházel experiment ve dvou bahijských komunitách zaplavených tímto moskytem; v každé z nich žijí 3000 obyvatel. Se zavedením této techniky se během půl roku podařilo snížit populaci přenašečů dengue o 90 procent, upozornilo ministerstvo.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?